Sociální fobie nebo jiné?

Začnu stručně od začátku,kdy si myslím,že by to mohlo souviset s mými problémy.Už od malička jsem nerad chodil do školky,vadil mi ten hluk v prostorech a spoustu dětí.Učitelka neměla pomale žádný vztah k dětem.Další problém ve školce byl ten,že mi vůbec nešly žádné manuální práce (praktické činnosti).Toho si samozřejmě všimly i učitelky a sice asi nechtěně,ale občasným rejpnutím se mě prostě dotkly.Trpím na třepot rukou a to tak,že mě ruce prostě přestanou poslouchat a já jako bych úplně přestal myslet a mám tmu před očima.Míval jsem pocit takového chvění po celém těle,fakt mi někdy přišlo,jak kdybych měl infarkt a měl bych právě zemřít.To se samozřejmě podepsalo i do mého života a prostě se vyhýbám kontaktu s lidmi.Ale ne pořád,pokud cítím,že by mi nic nemuselo hrozit,tak jdu do společnosti rád.Nejsem schopný cokoliv dělat před větším počtem lidí,protože už od nich očekávám nějakou podpásovku.Cítím opět takovou neurózu,nenazýval bych to stresem,spíš úzkost?A to se týká i jednoduchých činnosti nebo prací.Od každého ihned očekávám,že mě bude hodnotit.Moje sebevědomí je na nule,cítím takovou méněcennost.O každým si myslím,že je lepší než já.Mám pocit,jako by mě každý pomlouval a za zády se mi smál,taková určitá paranoia.Také mám už asi 4 roky v krku na hrudi takový pocit úzkosti (jakoby knedlík),je to opravdu unavující.Před mými nepříjemnými situacemi se to ještě stupňuje a mám pocit,jako bych se měl právě zadusit.Také jsem si všiml,že se strašně vyhýbám očnímu kontaktu s lidmi.Někdy se leckterým situacím dokážu i vyhnout.I na internetu mám někdy pocit,jakoby mě někdo sledoval a jenom čekal na tu příležitost,kdy mě může "shodit".Tento můj problém mě dost ovlivňuje při volbě vhodného zaměstnání.A nesnáším telefonování.Jaké jsou moje další problémy?Třeba když zamykám dveře,tak se musím opakovaně vracet a kontrolovat,jestli jsem opravdu zamčel,ale to bych spíš svedl na tu úzkost. Jsem spíše introvertní povahy.Co je to se mnou a jak to mám řešit?

Odpověď odborníka:

Váš problém tkví v nadměrném studu a úzkostné poruše , která se rozvinula v průběhu času a postupně se rozšiřuje na více a více aktivit ve Vašem všedním životě. Doporučila bych Vám navštívit psychiatra ve Vašem okolí a konzultovat s ním své potíže, neboť se domnívám, že přeléčení například sertralinem nebo citalopramem by mohlo vést k významné úlevě a odeznění mnohých Vašich úzkostí.Kdybyste s tím absolvoval také psychoterapii, mohl byste se v budoucnosti cítit mnohem lépe mezi lidmi , vnímat své pocity a myšlenky příznivě, bez ohrožení.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nový defibrilátor se nedotýká srdce. Přesto je dokáže spolehlivě hlídat
Infekce močových cest
Články: Infekce močových cest
Prochladnutí organismu může...
Cukrovka v roli protivníka při hojení ran
Články: Cukrovka v roli protivníka při hojení ran
Cukrovka trápí značnou část...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
Krvácení do mozku. Jen rychlá a správná reakce zachrání život
Nádor ve střevě odhalí najisto pouze kolonoskopie
Články: Nádor ve střevě odhalí najisto pouze kolonoskopie
Lidé s nespecifickými...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
I obyčejná chřipka může vážně ohrozit srdce
Články: I obyčejná chřipka může vážně ohrozit srdce
Některé z onemocnění srdce...
Pozor na škrkavky!
Články: Pozor na škrkavky!
Škrkavka dětská, latinsky...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: