Solární keratom

Dobrý den, na obličeji mi byl tekutým dusíkem odstraněn solární keratom. Paní doktorka říkala, že jde o důsledek slunečního záření, že se jedná o nezhoubný nádorek, který by se v malém procentu případů po čase mohl změnit na spinaliom. Je mi 45 let. Chtěla jsem se zeptat, jestli i po odstranění hrozí zvýšené riziko vzniku nádoru,třeba i na jiném místě na těle, pokud kůže takto reagovala. Může se jednat o důsledek pobytu na slunci třeba v dětství?Cíleně se totiž téměř neopaluji. Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Hana

Odpověď odborníka:

Solární keratosy jsou důsledkem nadměrné expozice UV záření ( i v dětství), nebo někdy stačí i malá expozice u citlivé či světlé pleti. Je třeba kůži pravidelně kontrolovat ( 1x ročně), pokud by se objevily další keratosy, včas je tekutým dusíkem odstranit. Keratosa sama o sobě nádor není, je to tzv. prekancerosa - přednádorová změna. Vyšší riziko rakoviny jakéhokoliv druhu vám nehrozí.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: