Solná jeskyně a snižená funkce štítné žlázy

Chtěla bych se zeptat, jestli mohu navštěvovat solnou jeskyni - mám chronický zánět štítné žlázy a sníženou funkci. Je to vhodné? Může mi to popřípadě pomoci? A ještě bych se chtěla zeptat, jak je to s hormonální antikoncepcí. Užívám euthyrox 88 a antikoncepci Minisiston. předem vám moc děkuji. Hezký den. Iva

Odpověď odborníka:

Při šnížené funkci štítné žlázy by Vám solná jeskyně poškodit neměla (pokud nemáte nějaký veliký uzel štítnice). Mírná substituce jodu (např. Kelp), či selenu mohou štítnici trochu pomoct. Přehánět se to ale nemá, protože i nadbytek jodu může naopak tvorbu hormonů potlačit. Samozřejmě, jako na všechno, i na štítnici má negativní vliv např. stres.
Hormonální antikoncepce v principu nevadí - estrogeny mírně utlumují vstřebávání hormonů štítné žlázy. Tj. pokud budete někdy antikoncepci vysazovat, je dobré si nechat skontrolovat hormony štítnice, možná bude potřeba mírně snížit dávku Euthyroxu.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: