Solumedrol a diabetes

Od 14.2.2014 do 11.4.2014 som brala infúzie solumedrolu (kvôli endokrinnej orbitopatii, dávky 1000-500-1000 + 8x500 v tyzdennych intervaloch). Počas liečby som mavala hodnoty glykemie mierne zvysene (7,27-5,60-5,30-6,24-6,46), ale mesiac po skončení liečby mi glykemia vyrazne stupla (10,54-11,50-12,74) aj napriek tomu, ze sa stale snazim dodrziavat odporucenu diabeticku dietu. Je mozne, ze DM mi vyvolal solumedrol? Je nejaka sanca, ze sa to casom este upravi a nebudem musiet byt liecena na DM? Takisto mam mierne zvysene pecenove testy (0,68), ktore spociatku boli v norme a sustavne mi klesa kreatinin, aj ked naposledy bol este v norme. Na doplnenie - v rodine sme mali DM. Dakujem za odpoved.

Odpověď odborníka:

Solumedrol je hormon ze skupiny glukokortikoidů a i když je obecně role kortikoidů v současné medicíně nenahraditelná, mají tyto - leckdy život zachraňující - léky také své významné nežádoucí účinky. Mezi ně patří právě zvýšení hladiny krevního cukru. To bývá zpravidla jen dočasné, nicméně zejm. u predisponovaných osob může podání kortikoidů navodit diabetes. Většinou ale není na vině jen samotné podání kortikoidů, jde spíše o kombinaci rizikových faktorů. DM v rodině Vaše riziko na rozvoj diabetu jistým způsobem zvyšuje. Důležitá je ale i celá řada dalších okolností, které neznám, mj. vaše tělesná konstituce, úroveň fyzické aktivity, přítomnost jiných onemocnění, užívání léků (především nevím, zda Vám po bolusech Solumedrolu jsou podávány nějaké kortikoidy ve formě tablet - to by byl významný rizikový faktor...). Jednoznačně Vám tedy odpovědět bohužel nemůžu. Určitě je šance, že se hodnoty ještě upraví, stejně tak ale může dojít i k rozvoji diabetu. Rozhodně je nutné další sledování a pokud by glykémie přetrvála na takto zvýšených hodnotách, pak by bylo na místě zahájit příslušnou léčbu. Jaterních testů je několik a Vy neudáváte, o kterou hodnotu se jedná a jaké jsou jednotky. Pravděpodobně jde o některou z transamináz (ALT, AST) a pak je hodnota 0,68 jen velmi mírným zvýšením, kterým se není nutné zneklidňovat a které nesvědčí pro významnější poškození jaterní tkáně. Hodnota kreatininu orientačně koreluje s funkcí ledvin - při klesající funkci ledvin stoupá hodnota kreatininu v krvi. Nízké hodnoty většinou nemají s funkcí ledvin nic moc společného, mohou svědčit např. pro podvýživu, nízký příjem bílkovin či úbytek svalové hmoty, teoreticky ale také pro "zvýšenou činnost" (hyperfiltraci) ledvin, kterou lze pozorovat jako počáteční stadium postižení ledvin v rámci diabetu. Držím pakce, ať se Váš zdravotní stav upraví.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: