Sono

Dobrý den, je mi 42 let a by mi zjištěn vysoký tlak.Dostal jsem miril 5mg půlku ráno , večer a lokren půlku ráno.N vyšetření kardio a scho mám resume,EF LK v normě 65%,LK s inicip.hypertrofií stěn,diastolická dysfunkce LK,Ao chlopeň a asc aorta bpn,Mi regurg st,Tri regurg.stop. perikard bpn,bez známek plicní hypertenze azátěžový test klinicky i graficky negativní test bez dysrytmií,bez známek ischemie,bez hypertenzní reakce./Může mi někdo prosím osvětlit tedy ,co mi vše je nebo není predikci stavu.A je li to léčitelné ,do budoucna abych byl bez prášků? Nebo rizika. Pak mám ještě dotaz lokren.Dočetl jsem se ,že kontraindikace je impotence.Od doby co jej beru nemám erekci více než jednou týdně,před tím jsem ji dosáhl denně? Co dělat? Může lokren nebo miril dráždit střevo ,nemám průjem ,ale stolice po nich je vždy netvarovaná až mírně vodnatá a nadýmá mne.To jse nikdy neměl ,nebo je to nějakým jen obdobím? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nález z echa (ultrazvukového vyšetření srdce) odpovídá vysokému tlaku (tzn. jej máte pravděpodobně už delší dobu, aby se vytvořily mírné změny) - funkce je zatím v pořádku (až na fázi, kdy dochází k čerpání krve do komor, zde je funkce lehce narušena), stěna levé komory je ztluštělá. Také je přítomna mírná regurgitace (zpětný tok krve) trojcípé chlopně (nepíšete, jakého stupně - to může být způsobeno i rychlejší akcí srdce), jinak je pravá strana srdce v pořádku. Další vyšetření byla v pořádku, celkově nález zatím není závažný, ale odpovídá již změnám při vysokém tlaku, kdy jsou předepsané léky ideální (snižují nejen tlak ale i zátěž srdce a tepovou frekvenci, což je velmi důležité z dlouhodobého hlediska). Při úpravě tlaku mohou být léky sníženy, dále je důležitá i úprava životního stylu (pravidelný přiměřený pohyb - min. 45 min 3x týdně, omezit stres, omezit živočišné tuky, pokud kouříte tak přestat, při nadváze snížit tělesnou hmotnost....). Zda je bude možné úplně vysadit je těžké říct, pravděpodobně je ale budete užívat trvale (tyto léky mimo jiné snižují riziko infarktu nebo mozkové mrtvice). Co se týče poruchy erekce, doporučuji Vám poradit se s lékařem, který Vám Lokren předepsal, může jít o nežádoucí účinek. Více informací najdete zde: http://www.sexualne.cz/novinky/-476 Průjem se může objevit jako nežádoucí účinek u obou léků, doporučuji také poradit se s lékařem, který Vám léky předepsal a zároveň se zeptat, pokud máte jakékoliv další otázky.

MUDr. Hana Králová
MUDr. Hana Králová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní oddělení Klinik Kösching

Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: