Sonofrafie štítné žlázy

Dobrý den paní doktorko, je mi 30, cca 1 rok a pul se léčím s Ulcerózní kolitidou díky ní i Trombofilní stavy a to zvýšená hladina faktoru VIII a snížená hladina proteinu,dále mám reflux jícnu, léčila jsem se se zánětem a polypem žaludku, snížená funkce štítné žlázy, úzkostně depresivní porucha, únavový syndrom, do toho teď i neurologické potíže jako bolest páteře, každodenní bolest hlavy a utlačený nerv v oblasti lokte se kterým půjdu na operaci. Tak jen kdyby to náhodou souviselo s jinou nemocí. Můžete mi prosím vysvětlit dnešní nález sonografie štítné žlázy? Pravý lalok 41,17,13 mm,levý lalok 39,14,11 mm. isthmus šíře 3 mm. Oba laloky normálního tvaru,jejich parenchym homogenní struktury,adekvátní echogenity. V dolním polu pravého laloku uzlovitý utvar smíšené echogenity o 0/9 mm ventrálně s kalcifikací 0/5 mm. V horním polu levého laloku drobný hypogenní uzlík 0/3 mm. Závěr: struma nodosa Co to prosím znamená, doktorka mi řekla jen, že tam mám uzlíky a pak řekla něco o krvácení, prý se dále domluvím s mou lékařkou ke které jdu, na krev jdu během pár dnu. Ještě bych ráda napsala sono vyšetření z července 2011 kdy jsem tam byla poprvé a to zní: Pravý lalok:16,15,51 mm-6ml,nehomogenní,lehce hypoechogenní, neostrých kontur, v dolní polovině obloukovitá hyperechogenita vel.6,3,6 mm s akust. stínem. Istmus:4mm Levý lalok 23,14,58mm-10ml, rovněž nehomogenní, lehce hypoechogenní,neostrých kontur. Závěr: nehomogenní, lehce hypoecogenní, jinak nezvětšená thyreoditida, objem 16ml,nevelká kalcifikace v dolní polovině PL, nález muže svědčit pro incip. AIT, uzliny v oblasti kývačů nezachyceny. je mezi těmito výsledky nějaký rozdíl a jaký? Moc tomu nerozumím a ani toho od doktorky moc nevím, beru Euthyrox 75 každé ráno a protilátky jsem měla vždy negativní, tak uvidím co teď krev ukáže. Jinak dále beru i léky Asacol, Loseprazol, Itoprid, Welbutrin, Triticco, Dogmatil, Sorbifer, Calcihew. vím, že bývá mezi různými nemoci souvislost, tak jsem Vám to tady raději vypsala, tak se za to omlouvám, ale ještě mě napadá, že je to měsíc co jsem byla nějaká nastydlá, začlo to škrábáním i pálením v krku, bála jsem se angíny, ale po 2 dnech jsem poznala, že to angína není, že to bolí v krku jinde, mě to škrábalo v krku hodně v horní části jakoby to bylo skoro v ústech, nevím jak lépe to popsat, hrozně jsem kašlala,strašně to dráždilo, že jsem to až tak nikdy nezažila a měla jsem záchvaty kašle hlavně večery, to bylo nejhorší, to se mi i stalo, že jsem se nemohla tím kašlem nadechnout a pak jsem se málem 3krát vyzvracela, ale nestalo se tomu tak. jednou i ráno jsem vykašlávala i hleny s krví, pak to přešlo hleny se jinak dělají stále a hodně, kašel nepřestal, ale zlepšil se a ten krk taky, jen ten kašel zlobí hodně večer před spaním při poloze v ležení. Nemůže to mít něco s tou štítnou žlázou společného? Ta krev v hlenech mě vyděsila, volala jsem prakt. doktorce, ale ta mě rychle odbyla s tím jaký mám koupit volně prodejný léky, protože to co jsem si koupila já nepomáhalo a řekla mi, že prý líp mluvím a že kašel trvá až 4 týdny a bylo. Při tom škrábání a pálení v krku jsem měla pocit knedlíku a špatně jsem mluvila, huhňala a nedokázala mluvit nahlas. Děkuji Vám mockrát za odpověď a přeji krásný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, na prvním ultrazvuku jste měla popsaný obraz tzv. autoimunitní tyreoiditidy, nejčastější příčiny snížené funkce štítné žlázy (dále ŠŽ). Na dnešním sonu byl již obraz struktury ŠŽ normální. Minule jste měla popsaný 1, dnes 2 uzlíky ŠŽ. Uzlíky jsou pomnožené buňky ŠŽ, které se formují do shluků, uzlů. Někdy může dojít k drobnému zakrvácení do uzlu, pak se v něm tvoří cystická složka (popsaná smíšená echogenita uzlu). Dokud jsou uzly do 1 cm, jen se sledují, pokud jsou větší, obvykle se z nich odebírá buněčný vzorek k vyšetření. Uzly jsou každopádně poměrně běžná záležitost ŠŽ a nijak konkrétně nesouvisí s Vašimi ostatními nemocemi. Pojem struma v závěru se sice používá k označení zvětšené ŠŽ (což není Váš případ), nicméně v seznamu číselných diagnóz nemáme možnost vybírat uzlově změněnou ŠŽ normální velikosti, proto tato volba do závěru. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: