Sop -systémová sklerodermie

Vážená paní doktorko, od června mám Raynaudův syndrom, GERD, bolí mě dlaně a prsty rukou, klouby a svaly, jsem unavená, zadýchávám se. Kapilaroskopické vyšetření nehtového valu svědčí pro časnou fázi systémové sklerodermie (přítomnost megakapilár a hemoragií). Krevní testy mám v pořádku: KO, biochemie, CRP, IgM, IgA, IgG, IgE, CIK, C3, C4, DNA, RF v normě, ANA, ANCA, ENA negativní. Obvodní lékař doporučuje zopakování odběrů za rok s tím, že až se objeví protilátky, bude se nemoc dále vyšetřovat a léčit. Zatím užívám helicid na žaludek a brufen na bolesti. Chtěla bych se zeptat, jestli by bylo vhodné (přestože nemám žádné protilátky) zahájit nějakou léčbu již nyní (kortikoidy, imunosupresiva, …?), aby se nemoc stabilizovala hned v časném stadiu a oddálilo se její propuknutí? Případně jestli by bylo vhodné podstoupit nějaká další podrobnější vyšetření? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Lena.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, měla byste být sledována na revmatologii a Váš revmatolog by měl indikovat zahájení léčby. Přítomnost protilátek může být přítomna, ale jejich negativita onemocnění nevylučuje. Pacienti s Raynaudovým syndromem by neměli kouřit, měly by se vyvarovat pobytu v chladném prostředí. U GERD - se zahajuje léčba lokální - při refluxu prokinetika, antacida. Při progresi onemocnění se zahajuje imunosupresivní léčba. Opravdu záleží individuálně u každého pacienta a léčbu řídí revmatolog.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: