Soubor příznaků

Dobrý den paní Doktorko, chtěla bych se Vás zeptat na mé stávající problémy. Stalo se mi minulý týden, že mě začal mrtvět 2. a 3. prst na pravé ruce, pak i rty, poté mě začalo zrnět před očima. Když jsem chtěla odpovědět na otázku, tak jsem se nemohla správně vyjádřit a začala jsem jenom koktat a když jsem pak chtěla něco číst, tak jsem pak měla jakoby ztrátu paměti, vůbec jsem nevěděla, jak to mám přečíst. Stav se mi ale asi za 5 minut úplně upravil a vše bylo poté normální. Některé tyto příznaky jsem už někdy v minulosti měla, ale byly pouze samostatné. Nyní jsem bez potíží a žádné jiné problémy nemám. Slyšela jsem, že bych měla jít na vyšetření krkavic. Co myslíte, že mám za problém? Bojím se, aby to nebyl nějaký počátek CMP. Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Petro. Vámi popsané potíže skutečně připomínají příznaky cévní mozkové příhody. Příznaky CMP trvají delší dobu ( hodiny až dny), než-li 5 minut, neodzní spontánně a pacient postihnutý CMP i po úspěšné léčbě má nějaké následky ( poruchy řeči, ochrnutí končetin, koutku rtů, očí a pod ). Pokud Vaše problémy trvali jen krátce a spontánně odzněli, tak to lze klasifikovat jako tranzitorní ischemickou ataku - tj. přechodné nedokrvení mozku, ktré se spontánně upraví. Vyvolat ji mohl nízký tlak, ateroksklerotické kornatění tepen ve vašem věku je málo pravděpodobné. Neurologickým vyšetřením včetně vyšetření karotid je na místě, obzvlášť pokud se potíže budou ještě opakovat.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: