Současně léky na hyperthyreosu i hypothyreosu

Dobrý den, léčím se na hypertyreózu od února 2013. Anti-TPO, anti-TG, anti-TSH jsou negativní. V posledním týdnu se mi začíná zvětšovat štítnice. Průběh léčby je na přiloženém nákresu. Chtěl bych se zeptat na Váš názor, zda doporučujete jako další průběh brát současně Propycil i Euthyrox a o jaké onemocnění se jedná, když jsou stále protilátky negativní. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, někdy nastane situace, kdy i přes pozitivu protilátek nelze jejich hladinu v krvi stanovit. Hodně může napovědět ultrazvukový obraz štítnice. Někdy je za nadměrnou produkci hormonů odpovědný uzel štítnice - v tom případě by se ale funkce bez operace neupravila (nesnížila). V případě autoimunitních procesů (na podkladě protilátek proti TSH receptoru -TRAK) doporučujeme léčbu tyreostatiky po dobu cca roku, což by mělo snížit riziko recidivy nemoci. Při poklesu hladiny hormonů v krvi pak opravdu přidáváme hormony štítné žlázy a zahajujeme kombinovanou léčbu. Ve Vašem případě bych už nejspíš vysadila Vasocardin, dále snižovala Propycil a nechala jen malinkou dávku (dnes se tedy spíše doporučuje užívat Thyrozol, u kterého by měla být menší jaterní toxicita) a navýšila Euthyrox. Za zvětšování štítnice totiž nejspíš může právě vysoké TSH, které je známkou nedostatku hormonů štítné žlázy. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: