Souvislost akné s fibromem pod úhlem mandibuly

Dobrý den. Již od 12-ti let (nyní je mi 25 let) mám v obličeji jemné komedony soustředěné spíše do střední osy obličeje, se kterými se neúspěšně léčím u své dermatoložky. Před rokem a půl jsem si pod spodní čelistí nahmatala bulku a půl roku na to se mi v oblasti brady a úst začaly hustě tvořit velmi silné zánětlivé papulopustuly. Toto akné mám doposud a bohužel žádné přípravky (Duac gel, Zinerit, Eclaran 5, Differine krém a jiné) mi nepomáhají jej ani zmírnit. Papulopustuly jsou na dotek velmi bolestivé, netvoří bílou čepičku, která by později šla vymáčknout, trvá většinou týden, někdy i déle, než jakoby "zplacatí", avšak zůstanou fialové a později se udělají opět na tom stejném místě + se vytvoří další nová ložiska. Nyní již akné začíná jizvit. Kromě výše zmíněným přípravků na akné jsem zkoušela a stále zkouším svůj organismus čistit i zevnitř. Pila jsem např. psyllium, zelený ječnem, kopřivový, kontryhelový, řebříčkový čaj a další čistící čaje. Užívala jsem tablety jako např. zinek, dermabion, B-komplex, B5. Každý měsíc navštěvuji kosmetičku, která mi provádí hloubkové čištění obličeje. Z kosmetiky používám nyní značku Amway, předtím jsem zkoušela kosmetiku značky Herbalife a dlouhodobě jsem používala kosmetiku Bioderm, bohužel ani u té jsem neviděla žádné zlepšení či zmírnění. Dávám si také záležet na zdravé stravě. Vyhýbám se smaženým jídlům, nyní omezuji až vylučuji ze svého jídelníčku sladké a ostré potraviny. 3x týdně sportuji. Antikoncepci brát nemůžu, protože mi byl diagnostikován heterozygotní stav mutace FV Leiden a heterozygotní stav mutace A1298C v MTHRF. S podčelistní bulkou jsem byla teprve nedávna na sonografickém vyšetření a závěr zprávy je následující: Ve střední rovině pod úhlem mandibuly je kulovité hypoechogenní ložisko 8mm. Má spíše charakter fibromu. Další ložisko je vpravo pod submandibul. slinnou žlázou, je 11mm a toto ložisko je oválné, ohraničené střední echogenity. Pravděpodobně je to zvětšená uzlina. Slinné žlázy jsou homogenní. Štítnice nezvětšena. Má praktická lékařka mi k tomuto řekla pouze to, že to nic není a nemám se ničeho obávat. Přesto se na Vás obracím s dotazem, zda může zpráva ze sonografického vyšetření souviset s mým akné a zda se opravdu nemusím tohoto závěru obávat. Existuje také v mém případě nějaké možnost, jak akné by mohlo být ještě léčeno a zda vůbec? Velmi ráda bych se chtěla svého akné nadobro zbavit, neb mi můj život docela nezpříjemňuje.

Odpověď odborníka:

Vaše akné samozřejmě léčit jde, ale jedinou možnost vidím v celkové léčbě retinoidy ( deriváty vit. A), poraďte se o této možnosti se svým kožním lékaře. Nález na sonu: oba nálezy mohou souviset s aknosními lézemi - ten fibrom může být zjizvené zánětlivé ložisko a uzlinové reakce patří k zánětu kůže také.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: