Souvislost mezi fsh a tsh

Dobrý den, ráda bych se zeptala na váš názor. Jsem ročník 1969, mám 3 děti, poslední narozené v roce 2009. Před rokem jsem znovu otěhotněla a poté prodělala zamlklý potrat a následnou lékaři doporučenou kiretáž. Po té jsem měla několik měsíců potíže s menstruací, podezření na Ashermanův syndrom se však nakonec nepotvrdilo a menstruační cyklus se upravil. Můj gynekolog mi pak na tři měsíce předepsal clostylbegyt, avšak neotěhotněla jsem a následné odběry vykázaly FSH 19 a TSH 19. Začala jsem brát léky na štítnou žlázu. Zajímalo by mě, zda hodnoty obou hormonů mohou spolu souviset, nebo zda je podle FSH již prokazatelné, že moje vaječníky nefungují a že je tedy již nemožné otěhotnět, i když budou hormony štítné žlázy pod kontrolou léků. Děkuji moc za odpověď. L.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, záleží na tom, ve které fázi cyklu byla hladina FSH a LH stanovena. Správný je 3. den menstruačního cyklu. Pokud to tak bylo, pak je skutečně hladina FSH vysoká a může svědčit např. o předčasném ovariálním selhání, tedy předčasně vyhaslé funkci vaječníku, která může mít například autoimunitní příčinu. Hezký den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: