Souvislost neléčené alergie a snížené obranyschopnosti

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda se může nedbale léčená alergie projevovat jako snížená obranyschopnost vůči nachlazení? Trpím alergií na roztoče a jeden druh obilí, nepociťuji ale nějaké přímé projevy. Pravidelně dostávám protialergické injekce, ale nedávno jsme zjistili, že jsou zřejmě prošlé. (píchá mi je doma taťka, jelikož je taky lékař, ale nějak zapomněli jsme oba hlídat datum:( Praktikuji, řekl bych, zdravý životní styl, přesto však jsem dost často nachlazený, tak přemýšlím, zdali mezitím může být souvislost. Děkuji předem moc za odpověď. S pozdravem. Robert

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud máte alergii na roztoče, což je celoroční alergen, tak se neléčení může projevovat opravdu i recidivujícími respiračními infekcemi, trvalým zahleněním. Nevím, jak dlouho Vám je aplikována vakcína, u roztočů je ideální až 5 let. Léky se užívají i při aplikaci vakcíny, při dobré účinnosti vakcíny se postupně mohou zkoušet vysazovat. Rozhodně bych ale vakcínu neaplikovala doma, vždy je malé riziko reakce na vakcínu a měla byb být aplkována v zařízení ,kde je možno při vedlejších reakcích rychle zareagovat.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: