Spála

Dobrý den,mám dcerku 5 let-v květnu prodělala Neštovice.Nyní z 12-13.6. v noci 41.2 horečky....celou noc zvraceni,když polkla jen hlt čaje(vody)hned zvracení.Ráno nám lékařka řekla,že jde o nějakou žaludeční virozu.napsala nurofen,Panadol(čípky)probiotika a Kulíška...celý den jsme ji museli dávat po 10minutách jen lžičku kávovou černého čaje s tím kulíškem.zvracení ustalo,ale horečky stále nad 39st.ráno 14.6.kontrola.Lékařka stanovila hnisavou angínu.Nasadila antibiotika.A dietu.Dcerka absolutn nic nechtěla jíst,co snědla vyzvracela a pila minimálně.....horečky nad 38st celý den. Ve středu opět lékařka a stanovila další diagnozu a to SPÁLOVOU ANGÍNU !!!Již byla i osypaná.Připsala další balení antibiotik.A řekla ,že za týden na kontrolu.A odběr krve.Chci se zeptat zda je postup naší doktorky správný,zda neměla být dcerka na infekčním oddělení...nebo to už se dnes nedává?Kolik by toho měla v tomto stavu za den vypít a sníst?Mám strach ,aby si nepoškodila ledviny...nebo njaký jiný orgán?Dnes snědla jen 2 kávové lžičky brambory a čtvrt rohlíku a už je večer.A vypila za celý den hrnek čaje.A zda ji neměla udělat krevní testy již dnes?Dále říkala ,že musí být 14dní doma.A můj další dotaz je,že za 11dní máme odlétat do Tunisu.Myslíte,že to bude možné,nebo máme dovolenou raději hned stornovat????A ještě prosím o jednu radu.Já jsem spálu nikdy neměla.S dcerkou jsem byla v kontaktu do úterý ,jak nám paní doktorka řekla,že má angínu.Byla jsem s ní v blízkém kontaktu.Chovala ji atd.Mám Crohnovu chorobu a oslabenou imunitu.Je možné,že onemocnění dostanu a jaké jsou pro mě s tímto onemocněním rizika???A jestli její oblečení,peřiny,věci atd.co je doma je stále infekční.Strašně moc děkuji za tak rozsáhlý dotaz,budu moc doufat,že mi brzo odpovíte,předem moc děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, postup Vaší lékařky bohužel hodnotit nemohu. Každé onemocnění má svůj vývoj, jednotlivé příznaky se mohou vyskytovat postupně a nemusí být možné stanovit správnou a konečnou diagnózu hned. Co se týče spálové angíny, zde léčba trvá průměrně 10-14 dní, většinou je zvoleným antibiotikem penicilin. Hospitalizace již v dnešní době není nutná. Jako mnoem problematičtější vidím příjem tekutin, případně stravy. Hrnek čaje za den, navíc při horečnatém onemocnění, shledávám jako krajně nedostačující, dcera by měla pít alespoň pětinásobek. Vaše dcera musí být dehydratovaná a oslabená, při takovémto příjmu tekutin je pak hospitalizace jistě namístě. Co se týče dovolené, tu bych na Vašem místě opravdu raději zrušila, po takto vyčerpávajícím průběhu nemoci Vaší dceři vůbec neprospěje, navíc budete ještě velmi pravděpodobně dobírat antibiotika.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x