Spalničky lze dostat 2x

Mám dotaz na spalničky. Když jsem je prodělala v dětství už je nemohu dostat? Nyní se objevila zpráva o epidemii spalniček v Ústí nad Labem, patřím do kategorie možných budoucích nemocných ( r. nar. 1970-1985). A protože za 3týdny jsem objednaná na vyšetření v nemocnice, kde se epidemii nyní vyskytla ( již 3.měs. jsem objednaná). A protože jsem v evidenci imunologie se sníž. imunitou mám strach. Mám se nechat očkovat, nebo stačí, že jsem je před 34lety prodělala? A bude očkování plně hrazené, nebo né, když nežiji přímo v Ústí,ale jen v tomto kraji. A budu již po očkování za 3týdny chráněná? Mám 4 děti a manžela, které žádné dětské nemoci neprodělal, tak i z tohoto důvodu mám strach. Děkuji za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Petro, hladina protilátek po očkování klesá, proto je možné se i po očkování nakazit. Pokud jste spalničky v dětství prodělala, neměla byste se již nakazit. Nevím, jakým způsobem je u vás snížena imunita, proto by bylo nejvhodnější se poradit s ošetřujícím lékařem. Co se týká očkování, tak si ho pravděpodobně budete muset uhradit, nicméně záleží na rozhodnutí hygieny, zda poskytne očkování zdarma či nikoliv.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: