Spalova angína

Dobrý den přeji mám prosbičku syn 6,5let v životě neměl angínu doma probíhá zánět nosohltanu tedy u mě syn si stěžoval na bolest v krku, měl teplotu max 38,5 dva dny šla jsem k lékaři diagnóza bez vyteru krku byla angína způsobena steeptokokem nasazen ospen syn je již ok nemá nikde vyrazku jazyk měl bílý teď už normální při mém pohledu v krku trochu červeno ale žádám o pomoc o radu byla dle vás diagnóza zpravna nebo sem měla trvat na vyteru ale ona ho asi nedělá prý to vidí to víte jsem 14 dní v nové práci a na netu má každý průběh s vyrazkou mě teď z práce vyhodí ale zdraví syna je na prvním místě přestože si myslím že pravdu dr. Neměla syn má nyní jen už hustou rýmu a to bereme ospen od včera děkuji moc

Odpověď odborníka:

Dobrý den, při bakteriální angíně, která se léčí antibiotiky bývají teploty spíš vyšší a příznaky (bolesti v krku, při polykání, celková únava atd...) výraznější, vyrážka nemusí být. Je možné ji diagnostikovat i na základě jenom klinických příznaků (soubor potíží a nález v nosohltanu). Jestli jsou ale potíže méně výrazné, teplota ne příliš vysoká-tj. do 38,5 st C a přítomen kašel, rýma, může jít spíš o virovou etiologii. Při pochybnostech, jestli jde o bakteriální nebo virovou etiologii a tedy jestli nasadit antibiotika je užitečné vyšetření CRP a další (počet bílých krvinek, sedimentace), které je vhodné udělat. Bohužel Vám neřeknu o co se jednalo ve Vašem případě. Příště zkuste požádat Vašeho lékaře alespoň o vyšetření CRP, nebo se víc ptát již v ambulanci. Přeji hezký den.

MUDr. Monika Prachárová
MUDr. Monika Prachárová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Klinika pediatrie a neonatológie, Fakultná nemocnica Trenčín

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: