Spálová angina

Dobrý den, v rodině máme spálovou anginu. Má sestra i rodiče berou antibiotika. Já se však nemocná necítím, nemám teplotu. Jenom mě trochu škrábe v krku, ale jelikož jsem alergik, jsem na to zvyklá. V pátek se mi dr. koukala do krku a říkala, že se to "ještě" nedá poznat, jestli mám anginu. Rodiče si myslí, že bych už měla taky začít brát ATB, jelikož je tato angina hodně nakažlivá. Jinak půjdu v pondělí na výtěr, a s atb začnu až od úterý-podle výsledků. Co mám dělat? Kdybych nemela žádné příznaky spálové anginy, a byla "pouze" přenašeč, musím taky začít brát antibiotika? Četla jsem, že se s tím pak tělo vypořádá samo, tedy bez antibiotik. (I když se třeba na výtěru angina ukáže, a já nebudu mít žádné příznaky) Poradíte mi prosím, co mám dělat? Je to pro mě velmi důležité, protože sportuji na vrchollové úrovni, a antibiotika by pro mě znamenala přerušení tréninku. Proto bych je radši zbytečně nebrala, jenom pokud to bude opravdu nutné. Prosím poraďte. Předem moc děkuji za odpověď. Bára (16)

Odpověď odborníka:

Brát antibiotika naslepo je nesmysl, protože si jimi narušujete svoji vlastní, pozitivně působící bakteriální flóru. Je vhodné provést kultivační vyšetření z krku a teprve při prokázané pozitivitě streptokoka, který způsobuje spálu, brát antibiotika. Přenašeči antibiotika brát nemusí. Vzhledem k tomu, že máte bolesti v krku, tak při pozitivitě streptokoka nejste přenašečem, ale nemocným. Přenašeč nemá i při pozitivitě žádné obtíže. Vyčkejte prosím na výsledky kultivace a antibiotika zatím neužívejte.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: