Spálový bacil

Dobrý den, asi před čtrnácti dny jsem byl lehce nachlazený (bez bolestí v krku, horečky ani vyrážky po těle) a protože se mi nelíbila krční mandle (druhá mi už byla odstraněna), tak jsem zašel k paní doktorce. Ta mi udělala stěr z krku, odebrala krev a nasadila Ospen 1500. U stěru ani v krvi se nic nenašlo, přesto i po 10-ti dnech užívání Ospenu byla krční mandle stejná (pevný bílý čep vzadu u krční stěny). Proto jsem byl odeslán na ORL, kde mi byl udělán stěr přímo z krční mandle a ten obsahoval spálový bacil. Proto bych se chtěl zeptat, jak je možné, že mám ještě na krční mandli spálový bacil, i když jsem prodělal 10-ti denní léčbu Ospenem 1500? Nyní mně na ORL paní doktorka předepsala Cotrimoxazol Al forte, který mám užívat 20 dní. Ten snad zabere. Může spálový bacil souviset se svěděním v levé patě - na kůži nemám žádnou vyrážku ani pupínky. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Spálový bacil - streptokok může v mandli "přečkat" i léčbu antibiotiky. Proto je po léčbě nutné provést kontrolní stěr a pokud by se i nadále streptokok v kultivaci objevil, bude zřejmě nutné odstranění mandle, protože by byla zdrojem opakované streptokokové infekce. Není mi známo, že by infekce streptokokem měla souvislost se svěděním.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: