Spálový bacil

Dobrý den, Opakovaně se mi vrací spálový bacil, který není schopno vyléčit antibiotiky ani autovakcínou. Toto onemocnění trvá již 3 roky od doby, kdy jsem měla spálového bacila. Už jsem vyzkoušela snad všechny druhy antibiotik a příjde mi, že už ani nezabírají. Napadlo mě jestli by nebylo dobré odstranit mandle, ve kterých si myslím že se to stále drží. už opravdu nevím co mám dělat aby se to vyléčilo

Odpověď odborníka:

Dobrý večer předpokládám,že máte na mysli bakterii Streptococcus pyogenes. Máte pravdu,že krční mandle bývají ložiskem,kde se tento a jiné bacily udržují a množí. Zjistíte to cíleným stěrem z tonsil. Bylo by také dobré provést laboratorní vyšetření,vč. tzv.ASLO,či ASO testu,podle jehož výše se hodnotí možnost ohrožení jiných orgánů/nejčastěji kloubů/tímto bacilem. Pokud bude vyšší, přikláněla bych se k odstranění krčních mandlí/tonsilektomii/. Mějte se hezky.

MUDr. Ludmila Marie Lahodová
MUDr. Ludmila Marie Lahodová

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Soukromá ORL ordinace, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: