Spalovy streptokok

Dobrý den, chci se vás zeptat: Tak pred 2 měsíci jsem prodělala spalovou anginu. Dostala jsem to od mého přítele, kterému ale nic nebylo. Nechal si udelat stěry a byl mu zjištěn, že je bacilonosičem spaloveho streptokoka. Jeho doktorka mu řekla, že se stím nedá nic dělat. Jelikož už od dětství nemam slezinu, mam teploty pokaždé kdyz jsem vyčerpána a oslabena po tom co jsem s přítelem. Napadlo mě že si muže nechat odstranit mandle, ale je to strašný zásah pro tělo a nedoporučuje se to. Nemůže to mit také v ledvinach? Prosim o radu. Dekuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Michaelo. Nosičství pyogenního streptokoka je dnes poměrně častý jev, bakterie většinou pro nosiče není škodlivá. Čím déle je jedinec nosičem (nosičství se týká výhradně lymfatického systému dutiny ústní a krku, nikoli jiného orgánu), tím méně je ale také nebezpečný pro své okolí (nakažlivý). Nikde není řečeno, že jste se nakazila od svého přítele, právě proto, že nosičů je nemálo a také jde o infekci přenosnou vzduchem a kontaktem. Mohl Vás nakazit kdokoli v okolí. Odstranění mandlí u Vašeho přítele nemusí vůbec pomoci. Nicméně, pokud, jak říkáte, míváte teploty a angíny, pak bych doporučila provést vždy před nasazením antibiotické léčby výtěr z mandlí k potvrzení/vyloučení infekce pyogenním streptokokem. Pokud by těchto potvrzených infekcí bylo hodně (více než 4x/rok), pak by se dalo uvažovat o dalším postupu. Spíše než odstranění mandlí u partnera bych poté uvažovala o preventivní antibiotické léčbě v redukované dávce u Vás. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: