Spánek tříletého dítěte

Dobrý den, potřebovala bych radu od nějakého odborníka. Mám syna, kterému je 3,5 roku. Těhotenství jsme měli hodně psychicky náročné, tzn.taky zdravotně. Celou dobu jsme sami dva, měla jsem několik vztahů, které ale ztrozkotali, nyní mám vztah, který nejspíše vydrží. Filípek je do něj taky "zatažen" a je rád, chce pořád někoho mít, abychom nebyli sami. Do práce jsem nastoupila už, když malýmu byl rok, ale zvládáme to, myslím si. Pouze máme 3 problémy - jídlo, spaní a plínka na spaní. Co se týče jídla, tak strašně málo jí, mám problém do něj "cokoli" s přemlouváním dostat. A potom ještě, vždycky když jsme spolu kdekoli, chce krmit ode mne, ve školce a všude, kde je beze mě, jí sám. Ohledně spánku, což je pro mě už asi největší problém - neustále se v noci budí, ale nejen jednou, ale i třeba 5x za noc. Zkoušeli jsme s dětskou lékařkou nasadit Sedalia, prvních 14 dní to bylo ok, že se budil jen 1x a potom už ne :-( i když jsme vynechali a pak zkusili znova, nic. V týdnu se budí tak 2-3 jen jednou v noci (což bych ustála), ale zbylé dny se budí tolikrát za sebou. Zkoušela jsem kynezioložku, ta mi řekla, že si to s sebou nese z prenatálního období, že mám vydržet, ale já se bojím, aby dobře rostl, vyvíjel se a tak....- přemýšlela jsem o návštěvě dětského psychologa, ale nevím, kde nějakého dobrého sehnat, jsme z Litomyšle. Zkoušela jsem cokoli, má lampičku, takže úplnou tmu ne, zkoušela jsem s ním i nějaký čas spát, bez efektu. Dále bych se chtěla zeptat, možná to s tím taky trošku souvisí, v noci má stále počůranou plínku, ať před spaním pije nebo ne, na záchod se sám nevzbudí, kromě období, kdy jsme řešili předkožku na pindíku, to se budil v noci sám na čůrání. Filípek je velmi citlivý, možná proto, že jsme sami a taky možná proto, jak málo jsme spolu. Snažím se držet, ale byla bych ráda, kdyby mi někdo poradil.... Děkuji mockrát. Zuzana K.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, psycholog by v tomto případě byl zcela jistě na místě - poraďte se s dětskou lékařkou, jistě s někým spolupracuje. Myslím, že synek vyžaduje maximum Vaší pozornosti právě proto, že jste spolu málo. Plenka na noc je v tomto věku ještě běžná, tomu dejte ještě čas. Zkuste většinu tekutin přesunout do dopoledne a časného odpoledne, večer by měl pít již jen minimálně, situace by se poté mohla zlepšit. Se spánkem by Vám mohl poradit psycholog. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
-5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: