Spánková apnoe či jiný důvod nespavosti?

Hezký den, vyzkouším vaší poradnu. Můj zdravotní problém je pro mě zajímavý a mám jej již řadu let. Proč ale píši je fakt, že se mi poněkud zhoršuje, díky čemuž se pomalu stává nesnesitelným. Pokusím se jej co nejpodrobněji popsat. Při usínání se mi často zastavuje dech a já se tak z nedostatku vzduchu proberu + jej pak nemohu nějakou chvilku popadnout. To je nejspíše spánková apnoe a nebylo by nic u mě zvlášního, ovšem poslední dobou (asi půl roku) mě spolehlivě probere dloubání u srdce s následným pocitem nepravidelného a velmi slabého tepu. Mnohdy nemohu spát celou noc, protože když si lehnu, problém se opakuje. Nejlépe se mi usíná na břiše či boku a nejhůře zase na zádech, kdy se v podstatě na výskyt problému mohu spolehnout. Stává se mi, že se v okamžiku usínání jakoby zaseknu (pocit propadání mého vědomí se někam), cítím dloubání v oblasti srdce, snažím se několik sekund bezúspěšně probrat, do plného vědomí se však vrátím až za několik i desítek sekund. Je to velmi nepříjemný pocit, jaký nevím k čemu přirovnat. V onom nepříjemném stavu se snažím vstát, třeba vykřiknout, ale mám pocit jakobych se někam propadal a vše se spraví (vstanu) až za chvíli. Dokážete mi odborně sdělit, co by to mělo být a zda to mám nějak řešit? Nemohu mít třeba na něco alergii? Mám rád sladké a občas to přeženu. Nekouřím, nepiju a snažím se o zdravý životní styl. Mnohokrát děkuji za případnou odpověď.

Odpověď odborníka:

Pouhý popis potíží nestačí ke stanovení diagnozy. Jistě je na místě vyšetření u lékaře, základní odběry krve, celkové vyšetření, ekg, event. vyšetření ve spánkové laboratoři, neurologické vyšetření.

MUDr. Miroslava Stará
MUDr. Miroslava Stará

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x