Spánkové potíže

Od dětství jsem dosti labilní. Od mých 4 let mi moje matka často ze srandy dávala pod polštář gumové hady a pavouky a koukala jsem již takto malá na sci-fi a horory. Celý život mám potíže s usínáním. Zkoušela jsem různé léky, ale často přišli dost nepříjemné nežádoucí účinky. A léky na spaní se bojím brát kvůli závislosti. Již 4 roky beru Trittico 50 - 75 mg. Brala jsem ho již od svých 15ti let, ale střídavě s delšími pauzami. Normálně jsem poslední roky spala a většinou jsem se vzbudila v přibližně stejnou dobu. Když si ale nastavím budík na ráno v případě, že mě čeká nějaká důležitá činnost či cesta, tak abych nezaspala, nemůžu usnout. Kolikrát i přes velkou únavu jsem neusnula skoro až do rána. Tak 5 x za měsíc mám tento problém a tak si vezmu kousek léku Zolsany. Někdy stačí ukousnout si třeba 1/4 léku a do 10ti minut usnu. Čím unavenější jdu spát, tím je horší pak usnout, nechápu... Poslední měsíce mám dost akční sny o lidech, nebezpečí a situacích, které proběhly v mém raném dětství či na základní škole, hlavně v souvislostí s moji rodinou, rodiči. Občas se v noci vzbudím a uhodnu přesně na minutu, kolik je hodin. Poslední 2 týdny ale mám větší problém. Zdá se mi pořád o mrtvých příbuzných a situacích, kdy se bojím strašně smrti a ve snu mi říkají, že brzy umřu. Přes den poté mám úzkosti a divné pocity a tachykardie, cítím divné energie kolem. Občas si vezmu Atarax. Jenže poslední 2 noci jsem se probrala ve 4 ráno ležet na sedačce s dekou ze skříně v jiné místnosti s úplně namočenými ponožkami. Již 4 roky jsem bez přítele, bydlím sama. Bojím se, jestli mi nezačala náměsíčnost. Mám i další zdravotní potíže, tak Vám to ještě stručně popíšu, jestli to s tím nesouvisí. Od dětství návaly do hlavy, podezření na epilepsií, od 17 stavy, kdy ošklivý pocit, strach, jakoby hluboko vzpomínka na nějaké trauma a najednou jsem mimo 1-3 minuty. Když mě chce u toho člověk probrat, zhorší se to trvá to delší dobu a někdy u toho spadnu a připomíná to epilept. záchvat či dokonce jsem prý chvíli agresivní - rukami se bráním. 17 let jsem brala všechny druhy antiepileptik i léky na psychiku, jenže bez účinku jen s nežád. účinky. EEG by ukazovalo epil. temporální laloku, MR v pořádku, jenže záchvaty mám jen v souvislosti s moji rodinou, při výčitkách nebo při popisování těchto stavů či mého dětství. Dříve jsem to dokázala rozdýchat a záchvat přešel, a tak mě psychiatr při hypnóze učil, abych začala zhluboka dýchat, když to začne, jenže od té doby při záchvatu - při stavu mimo šíleně zrychleně dýchám a vyplazuji jazyk, vypadám jako cvok a nevím o tom. Stavy nemívám nikdy v noci. Dvakrát jsem se probrala přes den v půlce města bez klíčů, jinak oblečená a bosá. Jsem si jistá, že jde o disociativní záchvaty a shodují se i všichni lékaři, kteří mě znají od dětství a také moji matku... Neurologové mi na EEG monitoracích v Praze zkoušeli vyvolat záchvat i spánkovou deprivací a nic. Řekla jsem jim ať počkají až přijde můj otec a do minuty záchvat. Nevím co dělat. Často, když jsem mimo město, záchvaty nejsou, pokud nemluvím o rodině. Psycholog říkal, že mám slabší poruchu osobnosti, že se musím mít ráda a bude mi lépe. Mám vystudované 2 mgr. obory, jenže kvůli nutnosti řidičského průkazu, nemohu sehnat práci. A tak mě částečně živí otec a já mám z toho výčitky. Když mluvím o sobě, přehnaná logorea a emoce a když s jinými o nich, jsem jak jiná osoba, dokážu lidem pomoct, poradit, uklidnit je. Doporučovali mně lékaři i studium psychologie. Jenže nikde už není možnost dálkově. Miluji studium a od dětství i obory zdravotnictví, ale studovala jsem ekonomické obory, jak chtěli rodiče. Kurzy psychologie mám. V libereckém kraji mě již nikdo nechce ošetřovat, protože léky nezabírají a již neví, co se mnou. Lékaři a zdravotní sestry mě často navštěvují, protože od dětství mám silné intuice a vykládám zdarma karty, ale nechtějí probírat můj problém. Když se soustředím, často uhodnu u cizího člověka datum narození a další osobní věci. Můžete mi poradit, co dělat. Byla bych Vám velmi vděčna.

Odpověď odborníka:

Na záplavu vašich informací mohu reagovat spíše heslovitě. Trittico je určtě lék vhodný i takto dlouhodobá léčba, neboť nevzniká závislost. Stran vašich tíživých problémů s tísní je určitě vhodné spolupracovat s pschiatrem a to i co se týče nepříjemných snových představ, neboť tyto jsou průvodním jevem psch ické tísně. To jak popisujete své záchvaty, vcelku jednozančně se domnívám, e se nejedná o epileptické záchvaty, proto nejsou uzrčitě účinné a není vhodné je brát. Sama jste říkala, že se jedná o disociativní záchvaty. Žádné léky vám asi nepomohou, neboť na disociativní zcávhaty žádné takové léky neexiastují. Vaše podvědomí se zmocní Vašeho vědomí, s tím si budete hlavně muset poradit sama, ostatní mohou jen vypomoci, hlavní břímě leží na Vás, tato odpovědnost je nepřenositelná. O Vašich vyšších schopnostech se těžko jako lékař mohu vyjadřovat, snad nějaká instituce zabývající se parapsychologií

MUDr. Pavel Dohnal
MUDr. Pavel Dohnal

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Nemocnice České Budějovice

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: