Špatná psychika a střevní obtíže

Vážená paní doktorko, děkuji Vám již podruhé za odbornou konzultaci. Vyhledala jsem na Vaše doporučení zastupujícího lékaře za mého doktora. Mám provedeny další vyšetření, kompletní UZ břicha (vše v pořádku až na dva drobné jaterní hemangiomy a mírnou mesenteriální lymfadenitis). Trakčník v celé délce stále tenkostěnný... atd. Nadále mi byly provedeny kompletní rozbory krve a moči... SERUM: Urea, Kreatinin, kys. močová - vše v normě, Alfa-amyáza (trošku nížší, stále v normě), sodík (trošku vyšší, stále v normě), draslík (trošku nižší, stále v normě), chloridy, buffer base-vyp., C-reaktivní prot. - vše v normě. MOČ - KVANTITATIVNĚ: Alfa-amyláza v normě. KREV: Hemoglobin - na nejspodnější nejnižší hranici, ale v normě, hematokrit - na spodnější hranici, ale v normě, Erytrocyty, str. obj. erytr., barvivo erytr., str. barev. konc. vše v normě, Leukocyty pr. - nižší hranice, ale v normě, trombocyty v normě. Pouze zvýšená teplota a né stále, jen v některých dnech. Dnes mi ještě provedli výtěr a výsledky budou v pondělí. K Euthyroxu 75, k citalopramu 1x10mg, neurolu 2-3x denně 0,25mg, k Biopronu na obnovu mikroflóry jsem dostala od zastupující lékářky ercefuryl 4x denně (na bakteriální průjem). Po návštěvě lékárny jsem se ale velmi zarazila. Poprosila jsem o (Glukopur) hroznový cukr k průjmům (na slazení čaje) a předložila recept na Ercefuryl a magistra se začla vyptávat, jaký průjem atd., že mi křeče po Ercefurylu vymizí atd. Já jen odpověděla, že křeče nemám, jen vodový průjem a takové to "škvrndání", že mám testy hotové a zatím bez nálezu a že se léčím pro nedostatek serotoinu a že mám Neurol... atd., že všemu předcházelo psychické vypětí v práci a hlavně v rodině, takže jsem řekla, že chodím k lékařce a ty problémy začly s nernovými problémy... a poradila mi, že bych měla mít Imodium a né Ercefuryl... znova jsem ji celou situaci popsala a ona, to je evidentní, že to máte spíše nervového charakteru, to se prostě stává... Imodium to "prý" zastaví. Strašně se divila, kdo mi to mohl napsat. Kroutila hlavou a pokračovala... Nechci Vám říkat, neberte Ercefuryl, když Vám ho paní doktorka napsala, ale nekombinujte to s Imodiem. Ercefuryl se Vám doma neztratí, to je na bakteriální průjem..., ale určitě vemte to Imodium. A tak jsem jí začla říkat, že ať mám dietu nebo jím normálně, že je to furt stejné a lékárnice říká, tak to to pak opravdu nemáte asi bakteriálního původu. Vemte Imodium, ať to hlavně UŽ zastavíte po tak dlouhé době a po výtěru paní doktora uvidí... Případně mám vše znovu ihned konzultovat se zastupující lékařkou. Připadám si, že jsem zaškatulkovaná v archivu pacientů "nevíme co s tím, budeme dělat pokusy". A jak dál?????

Odpověď odborníka:

Dobrý den- je mi líto, že jste se dostala do takové situace. Imodium je lék, který sice dokáže "zastavit" průjem, ale nijak nemění situaci, "neléčí" nadměrnou citlivost střevních pletení. K léčbě tzv. dráždivého tračníku se používá například Duspatalin retard, případně Sulpirid. Myslím, že by nyní bylo lépe nepřidávat další medikaci, počkat na svou lékařku a domluvit se tak, abyste měla pocit určitého systému, který k něčemu směřuje. Paní doktorka to s Ercefurylem určitě nemyslela špatně, často se tak "na zkoušku" léčí například cestovatelské průjmy. Je skvělé, pokud jíte probiotika, jogurty, určitě dostatečně pijte. Moc a moc držím palce!!

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Biopron Forte | Od: Dobruška | 4.7.2016 12:17
Dobrý den já jsem měla nejlepší
zkušenosti s Biopron Forte, který
mě rychle a účině zbavil
veškerých střevních problémů.
Jsem ráda, že jsem si mohla přečíst
velice užitečné informace o
tomto produktu a musím říci, že
ho již používá celá naše rodina.
Dokonce ho babička s dědou
používali jako prevenci před
odletem do Egypta a užívali ho i
tam a žádně střevní problémy
nenastali tak snad to bylo právě
tímto produktem.
reagovat
re:Biopron Forte | Od: Redana | 1.8.2016 12:56
dobrý den, já poletím za 2 týdny na Krétu a právě jsem hodně slyšela o tom že zahraniční, netipická strava může způsobit zažívací potíže a tak hledám nějaký způsob jak tomuhle znepříjemění dovolené předejít. tenhle článek je moc užitečný a taky za něj děkuji. Zároveň děkuji za tip na Biopron, který si tedy hodlám koupit. Jen by mě zajímalo jak moc dlouho před dovolenou ho mám začít užívat, ale to mi snad poradí v lékárně?!
reagovat
re:re:Biopron Forte | Od: Katerina | 19.12.2016 12:41
Ahojda, my jedeme na Vánoce do
Egypta, odlétáme teď ve středu.
Biopron beru od soboty, trpím často
zažívacími problemy, když cestuji. I
má lékařka mi ho doporučuje. Když
jsem byla těhotná brala jsem ho
každý den jako doplněk stravy.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: