Špatné dýchání, bušení srdce

Dobrý den, již delší dobu mě trápí více věcí najednou. Jeden čas mám nepříjemné bolesti na hrudi (bylo mi řečeno, že to mám buď od páteře nebo psychického rázu), bušení srdce - zhruba před dvěma lety jsem proto byla vyšetřena EKG, zátěžové EKG, Echo, Holter tři dny - vše v pořádku. Nyní zhruba měsíc se mi začalo i hůře dýchat a docela se i zadýchávám, když jdu rychleji nebo do schodů. Byla jsem u své lékařky a ta mi poslechla srdce a akorát mi řekla, že mi bije rychleji a zároveň mi nechala udělat větší odběr krve (přikládám v příloze na co) ale vše jsem měla v pořádku a jsem dle nich zdravá. Připadám si už jako hypochondr, ale já se prostě necítím dobře. Zvažovala jsem i jestli to nemůže být antikoncepcí, začala jsem brát novou dva měsíce. Nevím, co se všechno z krve může poznat, ale dobře se prostě necítím. Akorát jsem ještě dostala žádanku na alergologii, protože mám dá se říct neustále ucpaný nos a rýmu, možná i kvůli tomu se mi hůře dýchá, nevím. Každopádně to není celý den, někdy jsou dny kdy mi je lépe a někdy hůře. Poradíte mi prosím, zda se mám ještě někde nechat vyšetřit, už si nevím rady a nebo to mohu mít i jen psychického rázu? Jinak jediné léky které užívám je železo Maltofer, kvůli chudokrevnosti, což mám teď dle odběrů v normě a každé dva měsíce docházím na injekce B12. Předem moc děkuji za Vaší odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, rozeberu Váš dotaz po částech: 1. bolesti na hrudníku mohou mít mnoho příčin a v případech, kdy je to na první pohled nejasné, je potřeba vyloučit příčiny, které mohou ohrožovat člověka na životě - zde bych jistě zopakoval echo srdce a zátěžové EKG k vyloučení nedokrvení srdečního svalu. Výsledky lze porovnat s již provedeným vyšetřením před dvěma lety. 2. dušnost - za okolností, které popisujete (užívání antikoncepce), bych na prvním místě pomýšlel na ev. plicní embólii. 3. bušení srdce - opět bych zopakoval HOLTER EKG k vyloučení srdeční arytmie. Výše popsaným postupem by se měly vyloučit nejzávažnější (život ohrožující) přičiny Vašich potíží. Vyšetření ale mohou mít negativní výsledky (což by bylo v principu dobře), ale nemusí to řešit Vaše potíže. V druhém sledu jsou jistě na místě vyšetření na alergologii a plicním. V konečném důsledku může za vším být např. nárust hmotnosti, prostá dekondice (pokles fyzičky), psychický stres, kouření, apod. Váš stav rozhodně vyžaduje komplexní zhodnocení, které nejsem formou poradny schopen poskytnout. S pozdravem.

MUDr. Branislav Holman
MUDr. Branislav Holman

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Interní ambulance, Praha 3

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: