Špatně naředěný zinnat = poloviční dávkování

Dobrý den, můj 5letý syn (17 kg) se právě léčí na zánět močové trubice, sono ledvin a močového měchýře je dobré. Původcem je e.coli (10 na 5). Týden před léčbou se to neřešilo, takže se ten zánět pěkně rozběhl (horečka 38-39, řezání při močení), protože pediatři (2 nezávisle na sobě) udělali špatnou diagnózu (měli jen diagnostické proužky pouze na bílkovinu v moči apod. a radili jen vyplachovat Optahlem), až na urologické ambulanci v nemocnici poznali akutní zánět s typickými projevy. Napsali Zinnat 125 mg, 2x denně 5 ml, tzn. celkem 10 ml denně. Jde o 50 ml lahvičku, tzn. že by měla být spotřebována za 5 dní. Po 5 dnech mi teprve došlo, že jsme jen v půlce lahvičky! Přičemž Zinnat je řídký jak mléko. Vzpomněla jsem si, že když ho brala dcera před půl rokem, byla suspenze hodně hustá. Volala jsem do lékárny a lékárnice mi potvrdila, že Zinnat se jí velmi špatně míchá proto, jak je hustý, že řídký být rozhodně nemá a že 50 ml bychom opravdu měli mít za 5 dní spotřebovaných. Takže zkrátka syn bere 5 dní poloviční dávku, konkrétně 60 mg místo 125 mg. Na pálení si přestal stěžovat po asi 3 dnech, takže nějak to zabralo, ale nevím jak moc. Ráda bych se zeptala na následující: 1) hrozí nedoléčení a recidivy při takto nízkém dávkování (sama jsem to mívala chronicky a opravdu nestojím o recidivy u syna) 2) mám si to nechat namíchat znovu, aby suspenze byla hustá (třeba to má nějaký význam, co já vím) nebo stačí, když dávkování zvednu na 2 odměrky místo jedné 5mililitrové, kterou jsem dávala dosud? 3) jak dlouho ještě brát dávku, která mu byla předepsána, aby infekce byla úspěšně přeléčena? Problém samozřejmě budu řešit jak s lékárnou, tak na urologii. Jen by mne zajímal Váš názor. Vážím si času, který věnujete mému dotazu a děkuji Vám. Hezký den.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Jano, pokud je zaručeně Zinnat naředěn dvojnásobným množstvím vody, podávejte dvojnásobnou dávku (z hlediska objemu), aby množství účinné látky při každém podání bylo v souladu s ordinací lékaře. Obecně platí, že antibiotika by se měla doužívat, resp. užívat cca 7 až 10 dnů, nebo ještě cca 3 dny po vymizení příznaků onemocnění. Kontrolní mikrobiologické vyšetření moče nemá smysl opakovat dříve než za 3 dny po ukončení antibiotické léčby. Pokud by bylo znovu pozitivní, bylo by nutné pokračovat v léčbě jiným antibiotikem, které je na původce onemocnění účinné. Doporučuji Vám kontaktovat po skončení léčby pediatrickou nebo urologickou ambulanci a domluvit se na kontrolním vyšetření moče. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x