Špatné porozuměmí

Dobrý den, paní doktorko, několik let mám problém porozumět po telefonu,obzvlášť, když mluví rychleji,nebo trochu nezřetelně - normálně se jim dá rozumnět. Poslední roky hůř rozumím i při přímém hovoru s někým. Pozoruji, že ty potíže jsou nejhorší hlavně při začátku hovoru. Pak se jakoby chytnu. Mám různé psychické potíže, v minulosti jsem si léčila klaustrofobii, teď řeším pocit urgentního pocitu k močení, to je zřejmě také psychického rázu. Žiji sama, před 4 lety jsme měli rozvod. Se současným životem nejsem spokojená, cítím se příliš osamocená. Měla jsem nepříjemného otce, který mě jako dítě trestal a křičel na mě. Tu klaustrofobii jsem měla právě díky jeho výchově (zavíral mě na WC a do sklepa a pak se mi smál, že tam jsem zavřená). Myslíte, že to nerozumění může být také psychického rázu? Děkuji Lada

Odpověď odborníka:

Dobrý den- díky za důvěru..Za Vašimi obtížemi jistě může být "měřitelný" pokles sluchové výkonnosti, ten je možné objektivizovat audiologickým vyšetřením v ORL ambulanci. Psychický stav má jistě velký vliv na naše vnímání zevních i vnitřních poměrů. Určitě nezůstávejte sama se svými obtížemi, začněte návštěvou ordinací- praktika, neurologa, ORL lékaře, pokuste se zjistit "léčitelnost" Vaší poruchy /naslouchadlo?/. Své stavy úzkosti, samoty, nepříjemné promítání vzpomínek z minulosti, byste mohla začít řešit citlivě vedenou psychoterapií, rozhodně se neobviňujte, neponižujte- cokoliv, co by Vám mohlo projasnit život, má smysl podniknout..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: