Špatně slyšící vnouček 4 roky po rýmě.

Přeji hezký den.Prosím o informaci zda mám něco dělat nebo čekat. Můj vnuk 4 roky má střídavě asi dva měsíce rýmu, někdy silnější a někdy skoro vůbec.Začal velice špatně slyšet.Z 1 m musíme nahlas.Neslyší pořádně už měsíc a lékař ho objednal na polovičku června na trhání mandlí.že to pomůže.Mě se to zdá dlouho a zdá se mi že slyší hůř a hůř.Co poradíte?Děkuje Děda Jiří

Odpověď odborníka:

Dobrý den,, Váš vnuk má s největší pravděpodobností tzv. chronický sekretorický zánět středouší. Velmi zjednodušeně řečeno - hlen při rýmě se dostává a zůstává ve středním uchu, středouší tedy není vzdušné a sluch je logicky zhoršen. Nosní mandle je v tomto případě jako zdroj zánětu, nebo při své velké velikosti může omezovat funkci eustachovy tuby, která se normálně podílí na drénování sekretu ze středního ucha. Zákrok je většinou doporučován pacientům sledovaných a léčených přibližně 3 měsíce bez efektu. Doporučujeme proplachy nosu, nosní kapky, antihistaminika, mukolytika (např. Sinupret) ad. Pokud je sluch takto zhoršen, jak píšete, je možné odstranění nosní mandle, ale ještě důležitější je odsátí sekretu ze středouší (provádí se v jedné anestezii). Čekací termín je bohužel standartní, takže budete muset vydržet, mezitím zkusit výše zmiňovanovanou terapii.

MUDr. Kateřina Sobotková
MUDr. Kateřina Sobotková

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Klinika dětské otorinolaryngologie FN Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: