Špatné spaní

Dobrý den, před několika roky, jsem přišla o syna(autohavárie)léčila jsem se u obvodní lékařky, která nasadila antidepresiva a ještě nějaké léky na uklidnění. Po nějakém čase,jsem přestala tyhle léky brát s tím, že se musím ze všeho dostat sama, měla jsem dceru a vnoučata,tak to vcelku pomalu šlo. Teď jsem v důchodu,mohla bych být relativně v klidu,ale pořád mám v sobě takový neklid,pocit strachu o druhé a hlavně, v noci špatně spím. Dost často mě bolí hlava, ale to vím, že mám od krční páteře. Na druhou stranu nechci k lékaři,protože nemám k nim důvěru. Ta lékařka, která mě pomáhala po té tragédii, byla opravdu moc dobrá,nic nepodcenila a opravdu vždy příčinu všeho konzultovala i s dalšími lékaři. Abych celou nedůvěru k lékařům popsala. Před 20 roky mě umřela maminka, která se také léčila u jedné z těchto obvodních lékařů, maminka zhubla za 3 měsíce 20 kg a pí doktorka jí léčila na nervy s tím, že ani krev,ani moč jí neodebrali. Potom bylo pozdě a zjistili selhání ledvin. Tenkrát prof Karel Opatrný řekl, že kdyby se přišlo dříve, bylo to jinak. Dále moje 40 letá dcera,3 děti, začala přibírat na váze,břicho a za krkem měla takovou tu bouli. Lékařka na stejném obvodě jí řekla, že se jedná o přechod. Zase žádné větší vyšetření. Dcera velké bolesti. Před rokem a půl,si oběhala všechno sama a zjistili, hypofýzu na mozku. Zdárně jí odoperovali a já oné lékařce vynadala a poslala na ní stížnost . Už na obvodě není. Prostě dispečeři, kteří vše nastudují v pc. Proto k nim nechci a také nepůjdu. Ze všeho a o mé blízké mám oprávněně strach. Vím, že jsem se rozepsala, ale všechno mám uvnitř a potřebuji poradit,co a jak mohu udělat sama, abych alespoň v noci spala. Děkuji Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den Jano, plně Vám rozumím a je moc dobře, že jste alespoň trochu z těch těžkých zkušeností teď popsala. Máte za sebou několik prodělaných traumat a tyto psychické zátěže nám v prvním řadě "sedí na páteři, tlačí nás v hlavě a nemůžeme kvůli nim spát,..", tělo nás bolí, aby nás upozornilo, že nás vlastně bolí duše a donutilo nás to řešit. Máte pravděpodobně tzv. dlouhodobý, zatím neošetřený posttraumatický stresový proces a panické pocity spojené s nedůvěrou k lékařům. Potřebujete se tedy někomu nejen svěřit a vypovídat, ale hlavně zaléčit ona bolavá místa na duši i ve Vaší mysli. Psychoterapie je jednou z výborných metod, která může s tímto stavem hodně pomoci. Nejsou vhodná jen tlumivá antidepresiva, ale je nutná citlivá, dlouhodobá a cílená psychologická pomoc. Vyhledejte si ve Vašem okolí psychologa zabývajícího psychoterapií, ke kterému najdete důvěru a ten by Vám mohl s danými obtížemi dobře a rychle pomoci.

Mgr. Diana Valečková
Mgr. Diana Valečková

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Privátní psychologická a terapeutická praxe

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: