Špatný spermiogram

Dobrý den, je mi 25 let, manželovi 33 let. Rozhodli jsme se před 8 měsíci, že chceme dítě. Vysadila jsem antikoncepci a kupudivu vše začlo fungovat po 9 letech antikoncepce jak má. Podstoupila jsem i test AMH, kde jsem měla hodnotu kolem 5. Dle mého lékaře jsem i fyzicky v pořádku (akorát malá děloha, která je více doleva), ovuluji - vše kontrolováno lékařem. Nicméně minulý týden manžel podstoupil spermiogram, kde mu vyšly hodnoty dle lékaře v pořádku - co se týče pohyblivých spermií a i morfologie byla celkem v pořádku, ale počet spermií je velmi nízký, pouhých 300 000. Lékař doporučil manželovi pouze brát vitamíny - selen, zinek, maca, kotvičník. Je možné takový nízký výsledek zvednout vitaminy nebo nás čeká IVF? Případně lze využít i IUI?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Žaneto, s takovou koncentrací spermií by bylo spontánní otěhotnění na úrovni zázraku, ale pokud jsou v ejakulátu přítomny spermie, nelze spontánní otěhotnění nikdy na 100% vyloučit. Manžel může zkusit užívat selen, zinek, vitamíny, antioxidanty, energizéry jako carnitin, fytotestosteron ve formě kotvičníku, hodně spát, nekouřit, nestresovat se, apod....a za 3 měsíce této kúry SPG zopakujte. Pravděpodobně nedojde k radikálnímu zlepšení, ale máte "relativně" čas, tak to můžete zkusit. IUI bych v tomto případě nedoporučoval, to má smysl při velmi dobrém SPG a i v takových případech má úspěšnost pod 10%. Pokud budete mít zájem, můžete se objednat ke mně do ambulance (tel. 549 523 258), kde probereme vaše možnosti. IVF se ale pravděpodobně nevyhnete. S pozdravem prim MUDr Pavel Texl

prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Sanatorium Helios

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: