Špatný tep

Dobrý den, už nevím jistě kdy to začalo, ale nejsem jediná, kdo je marod. Moji prarodiče si měří tep i tlak. Bylo mi tenkrát špatně a tak jsem použila ten měřič. Měla jsem tep kolem 115/min. Šla jsem k doktorce ( pro děti a dorost) a ta mě poslala do nemocnice. Když jsem to řekla mámě, tak mi odpověděla, že jsem moc mladá ať to neřeším, tak jsem na to zapomněla. Nyní se to stupňuje, byla jsem několikrát na pohotovosti kvůli tomu, že mi bylo špatně tam mi napsali egilog a frontin a řekli, že se mám objednat na holter. Za 3 dny jsem tam po 22 hodině byla znova a doktorka mi vynadala, že tam chodím takhle pozdě. Dala mi injekci a poslala mě domu. Jelikož jsem se nedávno přestěhovala, sháněla jsem praktického lékaře a našla ho. Den po tom, co jsem byla na pohotovosti podruhé jsem šla ke svému lékaři a ten mě okamžitě poslal do nemocnice. Nechtěl mě posílat do zdejší nemocnice ale musel. Kolem 6 hodiny vybavená, připravená jsem nastoupila, ale nic se mnou krom odběru krve mi nedělali až druhý den ráno mi dělali EKG a poslali nás hromadně na RTG. Nebyla jsem si jistá, zda jsem těhotná tak mě tam nepustili. Udělali mi test, který byl negativní a hodinu před propuštěním mi udělali RTG plic. Poslali mě opět domů s tím, že mám egilog brát 2x denně. Po tomto mi bylo pořád špatně ale do nemocnice jsem nejela. Nevěděla jsem proč a tak jsem zkoušela vysazovat prášky a zjistila, že mi je hůře po egiloku. Vysadila jsem ho nadobro a je mi lépe, ale občas mi je hůře pro výsledky z holteru jsem si jela až dnes takže nevím co mě čeká od mého lékaře. Je mi občas hrozně. Motá se mi a bolí mě hlava, cítím, že se klepu, motám se, píchá mě u srdce, když se mi motá hlava, tak se stalo, že mě bolely plíce takže jsem se musela donutit dýchat. Opravdu bych chtěla i jiný názor na můj stav. Ve zprávě jsem měla napsáno, že mám sinusovou tachykardii. Možná je to tak, protože teď mi je špatně hlavně když jsem naštvaná nebo když mi je něčeho líto. Nevím. Myslím si že kdyby to bylo nervama nebyl by vyšší i tlak? Já ale vysoký tlak nemám. Opravdu nevím co mi je a to mě štve. Děkuji za Váš názor.

Odpověď odborníka:

Veroniko, z Vašeho popisu skutečně nelze udělat jednoznačný závěr. Nejspíše se skutečně jedná o sinusovou ´tachykardie , která může být vázaná i na psychické rozrušení, stres, lítost, ale u citlivějších jedinců může být i sama o sobě. Tato diagnosa byla stanovena při Holterovkém monitorování ? - v Vašeho popisu to není zcela jasné, ale výsledek tohoto vyšetření je dost podstatný. "Potíže s nervama" nemusí vždy být doprovázeny zvýšeným tlakem. Na sinusovou tachykardii se skutečně podávají léky jako je Egilok a jemu podobné. Tyto léky však také mohou vést ke snížení tlaku, což může být doprovázeno slabostí, závratěmi, únavou. Je třeba celou situaci konzultovat s Vším lékařem, který se jistě pokusí najít optimální varientu. Sinusová tachykardie, pokud nedosahuje extrémních hodnot, což 115 tepů za minutu rozhodně není, nepředstavuje nějaké velké riziko.

MUDr. Hana Štětková
MUDr. Hana Štětková

Specializace: Kardiologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: