Špatný výsledek horm. profilu, co dál?

Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor na můj hormonální profil, jelikož jsem si jej platila jako samoplátce a moje gynekoložka o něm neví (podle ní to nemusím řešit, ale mě se některé věci nezdály - pocity horka, špatný spánek, hirsutismus, navíc mě fakt, že nevím, co mi je a co se s tím dá dělat, přivádí k nepříčetnosti). Na podzim jsme vysazovali HA (chceme miminko), od té doby žádný cyklus, k tomu mám neurologické autoimunní onemocnění. Odběr byl proveden 3. den cyklu (MS vyvolaná Agolutinem) FSH 5 U/I LH 14 U/I Estriadol 110,8 pmol/I Prolaktin 199 mlU/I (105 - 647) AMH 8,61 ng/ml (1,85 - 7,40) Osobně jsem měla podezření na polycystické vaječníky (rodinná anamnéza, u mě žádná MS a mnohé další příznaky), což se jak předpokládám z hormonálního profilu potvrdilo... Čemu ale nerozumím je ona zvýšená hladina AMH? To je dobře nebo špatně? Co to konkrétně pro mě znamená? Mám se s těmito hodnotami rovnou obrátit na centrum asistované reprodukce? Nebo je nějaká možnost, že bych otěhotněla sama nebo s nějakou méně invazivní metodou než je IVF. (např. driling, sice se mi nelíbí, že se bude do mě vrtat, ale pořád je to méně náročné než IVF) Samozřejmě se snažím pomoci si přirozeně - váhu mám v normě (53 kg), jím zdravě, cvičím. Objednala jsem si Nosifol Forte a Saparis Soja, v dubnu začnu chodit na hormonální jógu. To je předpokládám vše, co mohu pro to udělat, nebo? Děkuji předem za odpověď a předně se omlouvám, že se s tímto dotazem obracím na Vás a ne na svou gynekoložku, ale u ní nevím, jak bude reagovat, když jsem šla na krev bez jejího svolení. Hezký den!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Mariano, hodnoty ukazují na tzv. hyperandrogenní syndrom (HAS), dříve se používal název PCO - polycystické vaječníky. Doporučuji vám obrátit se na centrum pro léčbu neplodnosti a doplnit vyšetření. U ženy hormonální profil včetně hormonů štítné žlázy, AMH, vyšetření reprodukční imunologie včetně autoprotilátek a buněčné imunity, vyloučení některých infekcí (chlamydie, toxoplazma), vyloučení celiakie a endometriózy, PCT, u muže kromě základního spermiogramu také tzv. funkční testy spermií, zejména test fragmentace DNA spermií a test k vyloučení autoprotilátek proti spermiím. U obou partnerů se pak doporučuje genetická poradna a genetické vyšetření (karyotyp). HAS způsobuje nízký počet ovulací a sníženou pravděpodobnost spontánní gravidity. Ale možnost spontánního těhotenství existuje. Ale šance je tak o 50% menší. S pozdravem prim MUDR Pavel Texl

prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Sanatorium Helios

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: