Spina bifida

Dobry den! Pred deseti lety (v CR) jsem delala RTG patere a lekarska zprava zni: lehká sin konvex. skoliosa LS páteře, Spina bifida S1. Muj dotaz se obraci ke spine bifide. Je mi 29 let, ziji v Italii, nyni jsem ve 34.tydnu tehotenstvi a jedna gynekolozka me ted pred porodem postrasila, ze budu muset rodit cisarskym rezem. Ze pri velkem tlaku pri porodu by mohla micha vyhreznout a tim zpusobit poruchy hybnosti dolnich koncetin nebo inkontinenci. Ja jsem si moc prala rodit prirozenou cestou. Bohuzel nikdy jsem nedelala blizsi vysetreni jako napr. MRI, moje obvodni doktorka v CR diagnozu spinu bifidu nebrala vazne. Vubec jsem netusila, ze bych mohla mit pri normalnim porodu takove komplikace, nikde se ani o tom nepise. Jinak bych si sama uz pred tehotenstvim zazadala o podrobnejsi vysetreni. Take jsem se dovedela (kontaktovala jsem doktorku z radiologie, kde jsem delala RTG), ze se za 10 let mohlo neco zmenit a muj nalez ted muze byt i jiny. A take - kolik zen ma spinu bifidu a ani o tom nevi a rodi prirozenou cestou.. Opravdu je nezbytne podle Vas podstoupit cisarsky rez? Moc dekuji a preji prijemny den! S pozdravem Zuzana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud jste nebyla v dětství léčena pro některou ze závažnějších forem spina bifida, jedná se ve Vašem případě s největší pravděpodobností o formu spina bifida occulta, tedy pouze nezávažné většinou kostní nespojení oblouku S1. Dále je takřka vyloučené, že by se v intervalu mezi 19. a 29. rokem věku mohl nález nějak radikálně změnit. Komplikace udávané Vaší gynekoložkou u spina bifida occulta jsou extrémně nepravděpodobné, dle mého názoru by nález spina bifida occulta neměl být kontraindikací porodu per vias naturales. Pokud by byl snímek před 10 lety ještě někde k dispozici, vyžádejte si detailnější komentář radiologa.

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Rýma
Články: Rýma
Rýma je zánět nosní...
Zarudnutí kůže po krému může znamenat alergii na parabeny
Články: Zarudnutí kůže po krému může znamenat alergii na parabeny
Používají se opravdu hodně...
Jste adeptem pro kardiostimulátor?
Články: Jste adeptem pro kardiostimulátor?
Onemocnění srdce existuje...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Krvácení do mozku. Jen rychlá a správná reakce zachrání život
Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Články: Pět varovných příznaků mozkové mrtvice. Poznáte je?
Z bezvědomí vás vytrhne...
Hyperfunkce štítné žlázy
Články: Hyperfunkce štítné žlázy
Hypertyreóza vzniká při...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Trombóza a embolie
Články: Trombóza a embolie
Hluboká žilní trombóza a...
Rakovina konečníku a tračníku (kolorektální karcinom)
Články: Rakovina konečníku a tračníku (kolorektální karcinom)
Kolorektální karcinom je v...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: