Spinální anestezie

Dobrý den. Před 2 roky jsem podstoupila spinální anestezii při císařském řezu. Občas při větší zátěži cítím bolest v místě vpichu, jako by byl obratel naražený. A posledních pár dní mám i mravenčení v pravé noze při chůzi. Může to být důsledek anestezie?

Odpověď odborníka:

Popisovaná reakce je nejčastěji jako důsledek polohy při anestezii, nikoliv jako výsledek vlastní anestezie. Většinou je současně přítomna funkční porucha v oblasti bederní páteře a porucha statiky pánve. Poloha a injekce způsobí podráždění okolních s valů a zhoršení jejich vazeb, zhoršení funkčních poruch...a výseldek jsou Vaše pocity. Je třeba najít fyzioterapeuta, event. lékaře, který pracuje metodou akticní fyzioterapie. Ten Vám zlepší funkční poruchy, vysvětlí cílené cviky a odtsraní potíže. V případě netypické reakce odhalí, zda např. nemáte již vzniklý problém v oblasti meziobratlové destičky, tens e takto může také chovat, je to sice menší pravděpodobnost, je na ni ale třeba také myslet a event. dignostikovat a léčit.Léčba je v zásadě stejná, je však nutno dodržet ještě další zásady, je trochu komplikovanější. Chirurgický zásah bývá v podobné situaci, jakou popisujete nutný velmi vyjímečně.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: