Spinální stenoza

Posim o radu,jak podle vas nejlepe postupovat s timto nalezem-CT vyš.LS patere.Jde o moji maminku 66 let ktera temer nema zadne bolesti zad ani brneni koncetin,ale posledni dobou-mozna jiz 5 let-pozorujeme ze se se predklani a nejde se normalne uplne narovnat.Dekuji Lenka.V.

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Lenko. Příčinou předklánění je někdy změna postavení páteře a celého systému svalů, které se na držení páteře a těla podílejí, Na CT je popsán stav páteřního kanálu, který je zúžen a pozice v předklonu jej poněkud na rozdíl od záklonu rozšiřuje. Poloha v předklonu je potom úlevová. Velké stenosy je nutné i někdy operativně řešit, pokud způsobjí problémy pro nervové kořeny pro dolní končetiny- trnutí, bolesti a slabost. Někdy se může podílet na postavení páteře i jen blok na páteři, který na RTG vidět není a je možné jen nalézt a ev odstranit vyšetřením a metodami myoskeletární ev manuální medicíny a navrhnout i cvičení zaměřené na úpravu svalových změn. Věk 66 není žádné velké stáří. S věkem se ale postavení těla a i chůze poněkud mění, posouvá se těžiště a i poruchy páteře se zvýrazňují. Doporučují i standardní RTG hl bederní páteře a i tzv funkční snímky- v předklonu a záklonu aby se vyloučilo posouvání mezi dvěma obratli. tzv listhesa, dále i neurologické vyšetření k vyloučení i některých nemocí které k fixování těla v předklonu také vedou a i zmíněné vyšetření u lékaře, který provádí i techniky zmíněné myoskeletární medicíny. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: