Špinění

Vážená paní doktorko, už si se svým problémem nevím rady. Můj problém má roční historii. Po změně antikoncepce z NUVARINGU na náplasti se mi objevilo hnědé až černé špinění mimo cyklus (v období ovulace (asi 14 dní po MS). Má gynekoložka zkoušela všechno možné - tříměsíční léčbu Norethisteronem - krvácení neustalo, testy na chlamydie - negativní, různé stěry - negativní, pouze cytologie vyšla na HP vir a drobnou dysplazii na úrovni CIN1. Nakonec jsem antikoncepci (kterou jsem brala skoro 10 let) vysadila úplně. Zašla jsem k odborníkovi na dysplazie čípku - vzal mi všechny možné odběry, se stejným výsledkem - akorát mi řekl, že to špinění tím nejspíš způsobeno není. Nedoproučil žádnou konizaci, ani jiný postup. Mám jít na kontrolu za 6 měsíců. Špinění se ale opět objevuje. Je slabší, v období ovulace a těsně před MS. Beru již tři měsíce na doporučení INDONAL Partner. Existuje ještě nějaké vyšetření, nebo doporučení, kterým bych mohla odhalit a vyřešit tento problém? Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, intermenstruační špinění nebo krvácení během užívání antikoncepce a bez ní má určitě jiný původ. Pokud nyní antikoncepci neužíváte a v období ovulace slabě špiníte, není to nic neobvyklého. Jiné krvácení by mohlo být způsobeno právě změnami na čípku - proto kontrola za 6 měsíců? nebo nějakým zánětlivým procesem zasaujícím děložní čípek. Důvodem může býtt i nedostatek gestagenu ve II. polovině cyklu. Musela bych Vás vidět, abych se k tomu mohla podrobněji vyjádřit.

MUDr. Renata Kavanová
MUDr. Renata Kavanová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: soukromá praxe My.Gyn, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: