Spirometrie

Dobrý den paní doktorko, prosím o vysvětlení spirometrie. V diagnoze v žádosti na invaildní důchod mám perzistující lehké průduškové astma, perzistující alergická rhinitis.( Astma pod kontrolou).Podávala jsem námitku, kterou mi zamítli. Mám přidělen status OZZ pro středně těžkou nedoslýchavost. Z roku 96 od jiného alergologa diagnóza pollinosis dysimunoglobulinemie- výrazně pozitivní pyly, smíšené trávy a peří. Nyní mám prokázanou alergii na venkovní a vnitřní plísně. Nově jícen GERG- doporučena operace. Nejnovější spirometrie: Při optimální spolupráci poukazuje na lehkou restrunkcii? a těžkou obstrukci. Nevím co přesně těžkou obstrukci způsobuje. Souhlasí tato spirometrie s diag. lehké průduškové astma? Mám potíže se zadýcháváním po námaze a při chůzi do schodů a rychlejší chůzi, únava ,bolesti hlavy, zízeň, mírně zvýšený glukóza 5,73, cholesterol 5,52, CRP 9,6, GMT 1,07- ostatní jaterní enzymy v pořádku, FW 20/48, kyselna močová 326, eGF_CKD- EPI. 1,38. Ceruloplasmin 0,24, měď 21,6.Nevím zda,to nezpůsobuje méně železa S_ Ferritin před menstruací 17. KO po menstruaci MCV 81,2, 27,9. Večer před spánkem citím tlukot srdce a chvění až brnění. Nemůže se jednat o neuropatii dýchacích cest? Brní mě i páteř závěř od lékaře:Anam. alg. víceetáž. sy páteře při degenerat. zm. při zvýšené kyfoze TH úseku. Lékaři si nejou jednotni diagnózou i léčbou. Jeden lékař by mě léčil celoročně, druhý jen v období plísní. Tak nevím co je správné. Mohu se nechat vyšetřit pro rozdílnost diagnózy?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, důležité pro zařazení astmatu je stav, který byl i před nasazením léčby, zde se rozlišuje zda-li je lehké, těžké ...Po nasazení terapie se hodnotí zdali je astma po kontrolou - vychází se z klinického stavu pacienta, hodnot na spirometrii, užívání úlevových léků. Na Vaše astma může mít vliv alergie , ale podíl může mít i prokázaný GERD. Při hodnoceni spirometrie v popisu se zřejmě jedná o lehkou restrikci s těžkou obstrukcí. Jedná se tedy o kombinovanou ventilační poruchu. Bohužel neznám Váš klinický stav ani nálezy , takže nemohu posoudit Vaši terapii. Ale pokud máte na spirometrii těžkou obstrukce, upřednostňovala bych terapii celoroční. Zhoršený nález na spirometrii,může být také ovlivněn změnou anatomické stavby hrudníku. Právo na vyšetření u jiného lékaře určitě máte.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: