Spolehlivost jiné než kombinované ha

Dobrý den, z důvodu heterozygotní leidenské mutace musím vysadit kombinovanou HA. Je mi 25 let, řekněme, že tak do 2 let plánuji první dítě. Z tohoto důvodu zatím nechci zkoušet nitroděložní tělísko, to až po dětech. Prozatím ovšem chci být před těhotenstvím chráněná opravdu spolehlivě. Trochu se bojím spolehlivosti minipilulky, zvlášť když nekojím. Souvisí spolehlivost s kojením? A mohu se spoléhat jenom na pilulku, nebo je lepší ji doplnit ještě kondomem či spermicidním gelem? Nechci být paradoidní a přehánět, ovšem bojím se, že v případě, že mi díky minipilulce vymizí antikoncepce, nepoznám zavčas, že jsem těhotná a nepřizpůsobím tomu svůj životní styl (mám namysli pití alkoholu). Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, i tzv. minipilulky jsou velice spolehlivé antikoncepční tabletky, jejich spolehlivost nijak nesouvisí s kojením. Není tedy třeba při jejich užívání používat doplňkovou antikoncepční metodu, ani kondom, ani spermidicní gel.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: