Spondylarthrosa a volba pracovní činnosti

Dobrý den, ráda bych se poradila a dozvěděla Váš názor na lékařský závěr po CT L páteře: V lopatě kyčelní kosti zachyceno objemné sklerocystické ložisko, sklerotizace především na periferii ložiska, aptrně benigního charakteru. Dále L5/S1 osteochondrosa disku se sklerocystickou přestavbou krycích ploten. Bulding disku s reaktivními osteofyty - mírná imprese durálního vaku: v AP rovině na 12mm, možný kontakt s odstupy kořenů S1 bilat. Masivní spodylarthrosa - v pravo preforálminálně hákovitý osteofyt, obliterace laterálního recessu. obostranně zúžení neuroforamin s tlakovými změnami mkořene L5 vlevo, v těsném kontaktu s kořenem L5 vpravo. Doporučení neurologie znělo: v žádném případě nic nezvedat, cvičit dle rehabilitačního doporučení a navštívit ortopedii pro vyšetření nálezu ložiska na kyčelní kosti. Do toho všeho jsem právě pro dlouhodobé problémy s páteří a koloběhu po lékařích přišla po 12 letech o pracovní místo a musím se rozhodnout co dál. Myslíte, že je do budoucna reálné uvažovat o práci jako masér - dostala jsem nabídku do zavedeného masážního salonu, ale rády bych, ale zvažuji své možnosti do budoucna. Dá se bolestem a problémům tohoto stavu nějak bránit - možná i operativní zákrok, který by na delší dobu pomohl? Děkuji předem za Váš čas a písmo zpět :-)

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dle popisu CT je Vaše bederní páteř postižena poměrně pokročilými degenerativními změnami, typickými spíše pro věk nad 45-55 let. Tyto změny samy o sobě však nerozhodují o pracovní zátěži a nepředstavují pro Vás nějaké zásadní riziko např. úplného ochrnutí končetin ´´při špatném pohybu´´. Volba tolerovatelné fyzické zátěže je tedy na Vás, pokud Vám vyšší fyzická zátěž způsobuje setrvalé bolesti a blokády, bylo by vhodné se jí vyvarovat, pokud však ne, můžete pokračovat v normálních fyzických aktivitách. Do budoucna bych viděl chirurgický zákrok při selhání konzervativní léčby jako opravdu vhodnou variantu, nález je převážně v jednom segmentu páteře (L5-S1), což velmi zvyšuje šanci na výraznou úlevu od obtíží po eventuelní operaci (stabilizaci segmentu L5-S1, eventuelně v kombinaci s metodou PLIF, nebo ALIF). Přeji hodně zdaru.

MUDr. Jiří Šrámek
MUDr. Jiří Šrámek

Specializace: Chirurgie páteře
Pracoviště: ProSpine, Německo

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: