Spondyloartrosa

Dobrý den,je mi 52 let,mela jsem uraz pri padu a nerozumim prilis zprave z nemocnice RTG bederní patere:sinistroskoliosa,spina bifida S1,vrozeny blok L4/5,reziduum meziobratl.prostoru.dorsalni posun L3 a 4mm,ventralni posun L5 o 5mm.Nerovnánventralni hrana tela L2 by mohla svedcit pro frakt.tela bez jeho vyraznejsiho snizení.Schorluv uzel na L2 na horni kryci plosce Spondylosa,oseteochondrosa disku L1/2 a pokrocila v segm.L5/S1 Spondyloartrosa po precteni zpravy mam pocit ,ze uz me toho moc hezkyho neceka.Prosim o laicke vysvetleni popř co mam pro to udelat aby se to mohlo zlepsit. Děkuji Simona

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z přiloženého popisu vyplývá, že máte tzv. degenerativní změny (degenerace zde ve významu ztráty původní fukce) na bederní páteři. Nemusíte být proto v depresi, protože podobné změny bývají relativně časté. Příčiny jsou velmi pestré, od běžného stárnutí po přetěžování a opakované malé úrazy až po chyby životosprávy. Nezpůsobují-li Vám tyto změny potíže stran útlaku nervových struktur (bolesti vyzařující do dolních končetin, oslabení síly nebo citlivosti dolních končeitn, poruchy chůze), pak je vhodné udržet rehabilitacemi a pravidelným cvičením dostatečně pevné svalstvo trupu, které páteř podporuje. Změny kostí to sice nevrátí, ale předejde to rychlému zhoršování stavu. V případě, že máte některé z výše uvedených obtíží, doporučuji Vám vyšetření neurologem, který Vám navrhne další postup.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
Metličkové žilky mohou potrápit i děti
Články: Metličkové žilky mohou potrápit i děti
Objevily se vašemu dítěti...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: