Spondylolistéza a autotrakční lehátko

Dobrý den , prosím Vás,mohu s mojí dignózou používat autotrakční lehátko? A za druhé bych Vás moc prosila o radu , jaké cviky jsou vhodné na posílení bř.svalstva při tomto problému? Mám postižené 2 křížové obratle. Děkuji předem

Odpověď odborníka:

Asi Vás nepotěším, autotrakce je obecně sice bez omezení, jsou ale situacem, kdy právě " spondylolisthesa" nebo výhřez meziobratlové destičky může vystavit zákaz či omezené použití. Byť 99,9 procent lidí může toto lehátko používat s úspěchem, na doporučení pro Vás by bylo třeba vidět konkrétní postavení minim. na rtg a přesné "klinické vyšetření"Cviky na břišní svalstvo by sice bylo jistě vhodné provádět, často však je třeba zlepšit funkci spojení mezi pánví a páteří, aby cvičení mělo smysl, efekt. Pokud v této oblasti není správná funkce, tak místo posilování břišních svalů může jít o posilování hlubších svalů před páteří v pánvi, které funkčně navazují na přímý sval stehenní. Proto nelze popsat cvik,a el je třeba přímo ukázat. ideálně u Vašeho lékaře. Často je ještě před posilováním břišních svalů třeba napřed aktivizovat svaly v ose páteře. To opravdu nelze takto paušálně.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: