Spondyloza a lhermittův příznak

Dobrý den, pane doktore mám dotaz ohledně mého problému. Je mi 31 let. Již cca 4 roky mám problém s krční páteří. Bolesti i migrény. Před rokem mi byla z RTG diagnostikována počínající spondyloza a spodylarthroza krční páteře c5-c7 a blokace. Postupně se přidávaly k bolestem hlavy také bolesti rukou až do prstů (prsteníček malíček), citlivá kůže na rukou, bolest mezi lopatkami, vždy jen na pár dní. Toto jsem vždy vyřešil klidem a běžnými analgetiky. Asi před třemi týdny jsem byl hrát squash, kde jsem narazil celým tělem do stěny. Trochu mě to v krku zabolelo, ale nic se poté nedělo. O pár dní později jsem šel na aikido, kde jsem normálně cvičil pády a při jednom pádu přes rameno mě zabolelo v místě kde se spojuje krční a hrudní páteř. Nic mne nebolelo. Pak jsem po dvou dnech najednou při předklonu hlavy začal pociťovat takové divné brnění v pánvi a na stehnech. Další den mě již bolela celá krční páteř, trochu malátnost, pocit na zvracení a bolest hlavy jako na čele a za očima. Toto po pár dnech přešlo a zůstala jen velká bolest páteře i do ramene, ruky a hlavy a to zabrnění. Šel jsem tedy do nemocnice na neurologii, kde jsem jim vše řekl a pan doktor mi řekl jen, že je třeba udělat magnetickou rezonanci, kde bude vše vidět. Nemám žádné třesy, mravenčení, necitlivosti nebo potíže s hybností. Na žádance je kromě otázek spondyloza, herniace disku napsána i roztroušená skleroza. Dále je zde napsáno Lhermitte sign pozitivní. Zjistil jsem že tento příznak bývá rovněž i při roztroušené skleroze. To mě trošku znepokojilo. Na MR mám jít až za 10 týdnů. Je mi divné, že pan doktor dále nic neřeší a páteř mě bolí stále bez zlepšení. Brnění do nohou a trochu do pánve při předklonu je slabší, ale je pořád. U očního lékaře mám vše v pořádku. Myslíte že by problém na páteři mohl v mém případě vyvolávat to zabrnění? (Lhermitteho příznak)?Mám strach i z té roztroušené sklerozi, ale pokud je to poškození páteře, tak bych to chtěl nějak řešit dřív než čekat 10 týdnů na MR. Můžete mi prosím poradit co bych pro to měl udělat? Nějaké další vyšetření? Moc Vám děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den pane Miroslave. Bolesti v krční páteři a ev vyzařování do oblasti ramen a hlavy je nejčastěji působená funkčními blokádami mezi obratli. Ty a svalové stahy v okolí je potřeba naléz a řešit hl technikami myoskeletární medicíny / provozuje vedle své odbornosti někteří neurologové, ortopedi a rhb lékaři/ tyto změny na RTG a MRI vidět ani nejsou. Dále lze potom navrhnou vhodnou cílenou rhb, cvičení. Vaše pohybové aktivity jsou asi zaměřené na silové a švihové sporty a cviky, které při rozvoji těchto potíží, je mohou i dále zhoršovat. Je faktem ž pokud se objevují i popsané vzdálenější projevy do prstů ruku ev do dolních končetin, musíme myslet i na další již tzv organické změny v oblasti krční páteř. Zůžení vrozené, nebo získané výhřezem ploténky, kostním výrůstkem. Do vyjasnění by se měla krční páteř spíše šetřit. Osobně dle sdělého se domnívám, že u Vás bude vrozeně užší páteřní kanál v kombinaci s uvedenými funkčními změnami a po pádu se stav dekompenzoval, možná došlo ke drobnému zhmoždění ve středové části míchy prudším švihovým pohybem. Stavby potom vyžadoval delší klidovější režim. Tzv Lhermittův příznak může být u těchto všech změn také. Tj mravenčení při předklánění hlavy. U roztroušené sklerosy je popisován také někdy, zde by byl spíše kombinován s dalšími odchylkami v neurologickém nálezu. Váš lékař ale správně uvedl pro provádění vyšetření na MRI, aby bylo vše důkladně prověřeno a zvoleny všechny potřebné typy měření. Zatím doporučuji vyhnout se pádům švihům s krční páteři. Při bolesti dát lokálně i např Prizznitz obklad na šíji. Krátce při bolesti analgetikum. Pokud není problém se žaludkem tak např Paralen 5OO 2xd s Ibuprofenem 400 2xd. Při horšení potíží i krční molitanový límec- v RHB pomůckách ev lékárně. Pracoviť MR je již více než před několika lety, ale stále jsou poměrně delší čekací doby. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: