Spontanni pneumothorax

Dobry den, pane doktore, jeste navazuji na predchozi dotaz ohledne letani letadlem 2 roky po spontannim pneumothoraxu a po operaci (videotoraskopii). Partnerka byla minuly rok pro jistotu na CT v Plzni a vse ok,jen na druhe plici ma take "drobne vyrustky nebo puchyrky - nevim odborny nazev".Chceme letet do USA a samozrejme ma obrovsky strach i pres to,ze tlak v kabine je vyrovnavan.Je nejaky duvod k obavam?Dekuji moc za Vasi reakci.

Odpověď odborníka:

Mnohočetné plicní buly a spontánní pneumothorax úzce souvisí. Je to určitá vrozená dispozice k prasknutí plicní tkáně, s tím se nedá nic dělat. Může to být klidu celý život, nebo druhý den prasknout. Samozřejmě je to nezpůsobilé s potápěním. V tlakové kabině při běžném letu by neměl být větší problém (změny tlaku pomalu asi tak odpovídající max. 2 m vodního sloupce). Možná větší zátěž pro plíce je silové cvičení se zadržování dechu (jako vzpírání, ale i třeba i porod).

MUDr. Miloš Sázel, CSc.
MUDr. Miloš Sázel, CSc.

Specializace: Hyperbarická a letecká medicína
Pracoviště: Ústav leteckého zdravotnictví Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x