Spontánní potrat

Dobrý den, prosím, můžete mi odpovědět, zda vysoké dávky kortikoidů můžou způsobit potrat? Mám revmatoidní artritidu s plicním postižením a otěhotněla jsem, bohužel užívám vysoké dávky Medrolu - 80mg denně, v 8. týdnu těhotenství jsem samovolně potratila. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Vysoké dávky kortikoidů mohou velmi negativně ovlivnit vývoj plodu. Nicméně k potratu mohlo dojít z mnoha dalších příčin - genetické vady, vaše autoimunní onemocnění atd. Bohužel - není vhodné otěhotnět při takto vysokých dávkách, vaše nemoc by měla být v remisi /klidu/ a měla byste těhotenství plánovat (dohodnout se s revmatologem předem, kdy ano a kdy raději ještě ne)!!! Revmatolog vám postupně upraví dávky léků, samozřejmě s ohledem na zdravotní stav. Otěhotnění u takto vysokých dávek kortikoidů je vysoce riskatní. Doporučuji vám pročíst stránky : www.revmaticke-nemoci.cz - hlavně archiv! Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: