Spontánní potrat

Vcera 10.7. jsem spontane potratila v 9.tydnu tehu.Nemusela jsem podstoupit cisteni dělohy.V pondeli 7.7.jsem byla u svého gynekologa, který mi odebral cytologii a zaroven provedl vysetreni rukou.Chci se jen zeptat zda je možné, aby odber a vysetreni mohlo zpusobit potrat.Ci napomoci k nemu.Do te doby jsem nemela zadne komplikace.Jeste prosim o radu, v nemocnici mi moc informaci nedali.Jak se nyni po potratu chovat a jak dlouho byt asi v klidu a kdy jit do prace.Pracuju jako kadernice, takze cely den na nohach.Moc dekuji.

Odpověď odborníka:

Milá Lenko, je mi moc líto, že jste potratila. Vyšetření gynekologem ani odběr cystologie neměl na potrat žádný vliv ( je to třeba menší zátěž pro čípek a dělohu jako pohlavní styk). Pokud dojde k samovolnému potratu, nebo zamlklému těhotenství takto časně, t.j. do konce I. trimestru, tak byl v rámci těhotenství takový problém, který nebyl slučitelný se životem. Po potratu, zejména pokud nejste po revizi nemusíte dodržovat specielně klidový režim. Pokud se cítíte fyzicky dobře, tak do práce jít můžete. Budete teď mít jakoby šestinedělí, takže můžete špinit, můžete mít slabší bolesti v podbřišku a můžete pociťovat změny nálad. V šestinedělí se doporučuje dbát na zvýšenou intimní hygienu, používat vložky ne tampóny, nekoupat se ani ve vane ani v bazénu. Nedoporučuje se mít pohlavní styk, já doporučuju vydržet do ustání špinění a pak do konce šestinedělí s kondomem. Co se plánování těhotenství týče, tak po revizi se doporučuje chránit se po dobu 3-6 měsíců, pokud jste bez revize, tak po šestinedělí můžete začít se snažením.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x