Sport po mononukleoze

Dobrý den.Na začátku března jsem měl lehkou mononukleózu a byl jsem doma týden a pak jsem začal chodit do školy.Na jaterních testech jsem měl zvýšenou jen jednu hodnotu,ale infekci jsem pořád měl.Hraji basketbal a doktorka mi řekla,že do konce dubna nemám sportovat.Dietu jsem neměl,akorát jsem měl omezit smažená jídla a brát ostropestřec a po celou dobu jsem bral Wobenzym.Ted je konec dubna a byl jsem na krevních testech a ten ukázal,že jaterní testy jsou uplně v pořádku,ale pořád v sobě mám zbytky infekce,takže mi doktorka řekla,že nemám trénovat jestě do konce května.Nemohu si dovolit tak dlouhou dobu bez sportu.Takže se tedy ptám,zda už mohu začít s nějakou zátěží.Cítím se naprosto v pořádku,nepocituji pocity bolesti či únavy.Děkuji

Odpověď odborníka:

Pro rekonvalescenci platí obecné pravidlo, že by měla trvat minimálně tak dlouho, jak dlouho trvalo onemocnění. Tzn. že pokud jste měl např. měsíc zvýšené jaterní testy, tak byste měl měsíc být v klidu, bez sportu. Pokud jsou již jaterní testy v normě a vy se cítíte dobře, je možné začít sportovat. Je třeba ale postupně zátěž přidávat, až se dostanete do plného zatížení, případně je nutné zátěž ubrat, pokud se nebudete cítit dobře (např. únava nebo opětovné zvýšení jaterních testů).

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x