Správná léčba zánětu varle v důsledku prodělání příušnic

Dobrý den, právě prodělávám příušnice a dostal jsem zánět do levého varle. Léčí mne můj "obvoďák", který mne jeden den poslal domů, s tím, že mi nic není. Druhý den, když jsem za ním šel z nova mi dal antibiotika Zinnat 500. Na internetu jsem našel spoustu protichůdných informací. Našel jsem, že při zánětu varlat je třeba nemocniční léčby a podávání kortikoidů kapačkama. Dále jsem na vašem serveru našel, že antibiotika na virové onemocnění nezabírají. Mám ze svého doktora špatný dojem a nezdá se mi, že by věděl co dělá. Je jím předepsaná léčba dostačující nebo jí podcenil a mám se obrátit na specialistu?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v případě příušnic ve vyšším věku (než dětském), zvláště u mužů, může dojít ke komplikacím (viz Vaše) - doporučuji co nejdříve (klidně i pohotovostně) navštívit infekční oddělení či ambulanci dle místa Vašeho bydliště. Pokud by se zánět rozšířil i do druhého varlete, hrozí Vám trvalá sterilita!

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: