Správně indikované léky a úbytek váhy

Hezký den, mám maminku 67 let, v 60 letech prodělala pravděpodobně slabou mrtvici (nikdo nám neřekl, jestli to mrtvice byla), úbytek bílé hmoty na mozku -dělala se lumbální punkce k vyloučení roztroušené sklerozy - nepotvrzeno. Tenkrát při této příhodě strašně vysoký tlak, ztráta paměti asi 8 hodin. Od té doby nasazen cipralex 20 mg 1 denně, pyramil 5 mg 1/2 tbl, godasal 100 1 tbl. a tulip 20 mg 1 tbl. Maminka nejdříve přibrala, vážila při výšce 157 cm 65 kg, následně hubla(bez přičinění), t.č. má 39,5 kg. Byla jsem za lékařkou, zda je léčba vedena správně, řekla mi, že maminka je vyrovnaná, že ji pošle na sono břicha a psychiatrické vyš. Od doby příhody nebyla kontrolována kromě praktické lékařky, která jí píše stále ty stejné léky, které dostala při té příhodě. Nevím, zda je nutné stále brát např lék na cholesterol, když její váha je 39,5 kg a myslím, že s cholesterolem nemá problém. Nevím, co je příčinou jejího stálého hubnutí, když jí, zda nemohou být příčinou úbytku váhy léky. Sono břicha je OK. Další otázkou je, že strašně zapomíná, opakuje věci např. během krátkého rozhovoru. Lékařka mi sdělila, že jestli je to alzheimer, tak se to stejně léčit nedá. Nevím, zda se smířit s tímto stavem......!! chci mamince pomoci. Při rozboru krve mamince byla zjištěna hypoglykemie. Moc děkuji za jakoukoliv radu, postřeh třeba s tím, že by se daly některé léky vynechat, nahradit....děkuji

Odpověď odborníka:

Domnívám se, že potřebná vyšetření lze v situaci Vaší maminky provést jen za hospitalizace. Je nutné zjistit příčinu podvýživy, Vámi uváděné léky však toto pravděpodobně nepůsobí. Možných příčin tak výrazného váhového úbytku je mnoho: např. cukrovka, onemocnění ledvin nebo jater, poruchy funkce štítné žlázy, nádorové onemocnění, chronické infekce, deprese, demence atd. K objasnění váhového úbytku je třeba obvykle provést více laboratorních i zobrazovacích vyšetření. Léky pravděpodobně bude nutné upravit a nejspíše bude možné vysadit i léky na zvýšenou hladinu cholesterolu, jak uvádíte. Také bude třeba začít podvýživu léčit, nejspíše speciální výživou.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: