Správné vyšetření ramene

Dobrý den.Mám již dlouhé měsíce problém s ramenem.Zranil jsem to přímo při cvičení (zátěžem nad hlavou).Ze začátku řešil jsem to krémem,vitamíny,až pak jsem navštívil ortopeda. Rameno v klidovém stavu jen málokdy zabolí,ale pořád můžu zatížit jen když nosím třeba nákup,a ruce mám při těle.Můžu s ramenem tahat,opatrně,naopak když mě někdo tahal ruku (bylo to při rehabilitaci) tak se ozval silný bolest.Když sáhnu pro něco tak nesmí být daleko,žádný zátěž,a v žádném případě nemůžu kroutit ramenem,ani s klouby v lokty(má vliv na polohu ramene),jinak až málem na pláč silné bolesti.Mají průběh jako třeba křeč,drží se i minutu,a absolutně nemám v tedy jistotu jestli jsem neudělal další škody.Nemůžu bezbolestně sáhnout do kapes dozadu,ale když sedím tak ani do přední.Bolest cítím na přední straně ramene,před kloubem,a občas i od boků (když mám ruce víc od těla) Při určitých polohách cítím taky že kloub narazí vpředu na něco. Podle ortopeda bursitida M775 ....Hned jsem dostal obstřik do předního rotátoru.Následovala měsíc klid,problémy neustoupili,a tak dostal jsem další na stejné místo.Samotné vyšetření jen 1-2 minuty,ani RTG,ani ultrazvuk.A tak jsem vyhledal dalšího ortopeda,který mě konečně poslal na RTG,a podle výsledku kosti jsou dobré.Hned rehabilitace,kde ale ze cvičení nic nebylo,protože měl jsem velké bolesti při pohybech v krajních polohách..Řekli at dám ledový obklad.Výsledkem ale bylo týden kdy neexistovala poloha která by nebolela,a při ležení ještě víc..Měl jsem pocit že snad mi tam všechno praskal,i svaly kolem,byli slyšet pořád zvuky.Ani dnes nemůžu ležet na břichu protože přitom tlačí na rameno.Po rehabilitaci jsem dostal další injekci,tentokrát zezadu.Na moji otázku,proč nekouknou třeba s ultrazvukem na šlachy,svaly,bylo mi řečeno že uvidí se příště.(V té době jsem již 4 měsíce léčen) .Poslední měsíc sice zlepšila se pohyb do stran o třetinu,ale náhlé rychlejší,i již napsané,způsobují pořád stejně silné bolesti..Poslední vyšetření další injekce,tentokrát na kraj ramena,s tím že ultrazvuk nebude,protože stejně nic ON nezjistí,a že má RTG snímek co mu stačí,a že pokud do šesti týdnu nezlepší se,bude operace.Na moji otázku jestli chce mi říct že bez ultrazvuku a pod. chce operovat,mi řekl (3x kdybych náhodou to špatně slyšel) ,že jestli se mi to nelíbí můžu jít jinam.Nemluvím o nějakém soukromníkovi na zapadákově,ale o krajské němocnici.Nikdy jsem nemohl říct všechno o pohybech,a nikdy jsem nebyl podrobně vyšetřen cviky a podobně.Dohromady vyšetření trvalo přibl. 15 minut. (5 návštěv) Moje otázky: Je tohle standardní postup?Musím se stát sportovcem nějakého klubu aby konečně mě někdo poslouchal a vnímal? Je normální že při těch bolestech i po půl roce pořád mám jen jednu fotku RTG o kostech?? Co je povinen udělat ortoped ? Chci přečíst jeho povinnosti a obeznámit ho s nimi.Protože já vím co se má dělat,je to všude napsaný jak se má vyšetřit rameno,ale nikde není napsaný jaké má povinnosti ortoped,a na co má pacient nárok.A teda jestli vůbec má pravdu s tou bursitidou. Omlouvám se že to bylo tak dlouhý.

Odpověď odborníka:

Kinické vyšetření ortopeda je základ, vyšetření vzhledu ramene, hybnosti ramene, posouzení pohybu proti odporu a vyvolání případné bolesti ramene. Dalším základem je rtg ramene a posouzení případných kostních změn. Pokud je podezření na postižení měkkých tkání, vazů nevo šlach nebo váčků je na místě vyšetření diagnostickým ultrazvukem, sonografie, která je schopna zjistit případné změny na rotátorové manžetě ramenního kloubu. Předpokládám postižení rotátorové manžety, kterou bude nutno řešit artroskopickou operací, dle stavu úpravou. Obraťe se na ambulanci kliniky ortopedie v místě vašeho bydliště.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x