Správný vývoj dítěte

Nejsem si jistá zda máme vyhledat RHB péči, když můj syn 9,5 měsíce(korigovaný věk 8,5,měsíce)se zvládá otáčet na všechny strany, již měsíc plazí, staví se na čtyři, několikrát si už sedl, ale problém vidím v tom, že se staví se na špičky a několikrát se u nábytku postavil a ještě neleze a nechci, aby tuto fázi vynechal. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Paní Terezo!

Chápu Vaši obavu ohledně správného vývoje. Nicméně, to jsme si rozdělili my sami, že v tom a tom období má dítě dělat to a to na základě statistiky. Pokud píšete, že se Vaše dítě v tomto věku plazí, jde na čtyři posadí se i se staví u nábytku, sice na špičky, myslím, že je vše v pořádku. Přirozeně chcete, aby Vaše dítě prošlo všemi fázemi vývoje postupně. Bohužel mu v tom neporučíte. Neobávám se, že by snad přeskočilo fázi lezení, když už teď jde na na čtyři. Stavění na špičky je vzhledem k prvním pokusům také normální. Každopádně se mu nesnaže "pomáhat" voděním za ruce či dáváním do chodítka a podobnými nevhodnými aktivitami. Myslím, že RHC není třeba vyhledávat. Doporučuji Vám pro radu a inspiraci knížku Něžná náruč rodičů.

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nevolnost a zvracení – v čem tkví nebezpečí?
Články: Nevolnost a zvracení – v čem tkví nebezpečí?
Máte žaludek naruby po...
Hormony působí na každou ženu jinak
Články: Hormony působí na každou ženu jinak
Stimulace vaječníků pomáhá...
Cirhóza jater
Články: Cirhóza jater
Cirhóza, lidově ztvrdnutí...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Nová slibná léčba rakoviny prostaty se blíží
Články: Nová slibná léčba rakoviny prostaty se blíží
Zhoubný nádor prostaty je...
Zánět spojivek
Články: Zánět spojivek
Konjunktivitida, zánět...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: