Srážlivost krve a antikoncepce

Dobrý den, již jednou jsem zde pokládala otázku a již jsem dostala i odpověď od Mudr. Ducháčka, kterému tímto děkuji. Můj dotaz se týká ještě mého předchozího dotazu, proto Vám kopíruji můj předešlý dotaz a odpověď od pana doktora: Moje gynekoložka mi jen tak preventivně udělala genetické testy (výtěr z pusy) a výsledky mi řekla, že jsou na jeden test dobré, ale u druhého testu, že mám zvýšený gen f2. nějak mi nevysvětlila co to vůbec znamená, jen mi řekla, že to kdyžtak budeme řešit až když bych byla těhotná. (je mi 24 let). Mohla bych Vás poprosit o podrobnější informace, co tento výsledek vůbec znamená a co by to znamenalo v případě těhotenství?? Předem mockrát děkuji za odpověď, teď vůbec nevím na čem jsem. Odpověď odborníka: Z Vašeho dotazu bohužel není přesně zjevné, o co se jedná a jaký byl přesně výsledek testu ("zvýšený gen" je jaksi nesmyslná informace...) - ale pravděpodobně šlo o testy zaměřené na vrozený sklon k vyšší krevní srážlivosti - gen F2 pak je podkladem pro tvorbu krevní bílkoviny protrombin ("faktor II"), jehož špatná funkce může k vyšší srážlivosti vést - a tím k vyššímu riziku vzniku žilní trombózy nebo plicní embolie. Byla by to důležitá informace mimo jiné v souvislosti s případným užíváním antikoncepce, období gravidity je pak v tomto ohledu rizikové samo o sobě. V některých případech (po pečlivém zhodnocení) je pak nutné preventivní podávání léků proti srážení krve v průběhu těhotenství (pokud jste jinak zdravá a jde jen o tuto jednu mutaci, nepředpokládám, že by to ve Vašem případě bylo doporučeno, kdyžtak spíše jen v období okolo porodu). Doporučuji vyptat se na věc podrobně především paní doktorky, která Vám testy nechala provést. Dovolím si zde trochu kritický komentář - žádné laboratorní testy se nemají provádět "jen tak" a vždy je potřeba pacientovi říci, k čemu je testování dobré, u vyšetření genetického to platí obzvlášť. Lékař, který jakýkoliv test doporučí, by ho měl samozřejmě být schopen vyhodnotit a vysvětlit význam výsledku pacientovi. Dosti mě mrzí, že ve Vašem případě (podle obsahu Vašeho dotazu) nebyly tyto principy dodrženy - a to zrovna ve věci týkající se do budoucna těhotenství, tedy značně citlivé. Příště v podobné situaci prosím požadujte podrobné vysvětlení od daného lékaře ihned, od toho tam lékař je. Poproste také paní doktorku, at´ Vám výsledky testů předá pro Vašeho praktického lékaře - pro něj je to z řady důvodů také důležitá informace a i on Vám podá případně další upřesňující vysvětlení. Přeji hodně zdraví! Pan doktor mi napsal, že v mém případě bych neměla užívat HA. užívám jí již9 let. Hned po oznámení tohoto výsledku mi moje gynekoložka dále vypsala recept na HA Novynette. Vůbec nevím co si o své lékařce nyní myslet. Ona mi sdělí,že mám vyšší pravděpodobnost vzniku krevní sraženiny a hned na to mi napíše recept. Bojím se teď prášky jíst, mám z toho špatný pocit. Existuje nějaká pilulková antikoncepce, která by byla možná užívat i v mém případě??Něco jsem se dočetla o Azalii. Nebo nějaké léky, doplňky stravy apod. které bych mohla užívat a tím snížit riziko vzniku sraženiny?? Ještě by mě zajímalo z jakého důvodu se dělají před začátkem užívání HA jaterní testy? Omlouvám se předem za dlouhý dotaz, ale po této zkušenosti nemám důvěru toto konzultovat se svojí gynekoložkou. Předem mnohokrát děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, odpovídám zase já:-) Omlouvám se, zda jsem Vás vylekal možným problémem s antikoncepcí, ale stejně jako v první odpovědi zdůrazňuji, že není jasné, jaký byl přesně výsledek daného testu, proto jsem schválně v odpovědi používal podmiňovací způsob a doporučoval zeptat se na věc hlavně paní doktorky, která Vám testy provedla, nenapsal jsem, že nesmíte užívat antikoncepci (a z toho, co píšete Vám ani paní doktorka nesdělila, že máte vyšší pravděpodobnost krevní sraženiny...). Pokud opravdu jde o trombofilní mutaci genu pro protrombin, není tento nález sám o sobě důvodem k vysazení kombinované hormonální antikoncepce, ale vhodné jej při jejím předepisování vzít v úvahu - takový nález zvyšuje riziko trombózy celkem mírně, je ale nutné posoudit další detaily (zda se trombóza vyskytla u někoho ve Vaší rodině, zda kouříte aj...), to je opět úkolem lékaře, který Vám antikoncepci předepisuje (a mělo by to být samozřejmě zhodnoceno již před jejím nasazením). I v případě přítomnosti trombofilních mutací je tedy někdy možné kombinovanou antikoncepci používat (jde o to, o jakou mutaci konkrétně jde), bezpečnější variantou "pilulkové" je ale v takových případech nekombinovaná hormonální antikoncepce (tzv. čistě gestagenní, ta má ale zase některé své nevýhody). Takže se nebojte, v používání antikoncepce nyní pokračujte a neváhejte se s věcí obrátit na Vaší paní doktorku - z toho co píšete není žádný důvod pochybovat o její odbornosti, svízelná situace vznikla prostě tím, že Vám opomněla některé věci vysvětlit, třeba v důsledku nedostatku času. Je pak i na Vás jako pacientce, abyste se aktivně ptala na jakoukoliv nejasnost. Ohledně jaterních testů - hormonální antikoncepce může mít na játra neblahý vliv a proto je potřeba před jejím nasazením některými základními testy ověřit, zda jsou v pořádku (některá jejich onemocnění mohou probíhat dlouho skrytě), jde o standardní postup.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: